Najnovije

NOVI ŠEF STARE DIPLOMATIJE MOLJAKANJA: Dajte nam oružje!

Novi ukrajinski ministar spoljnih poslova Andrej Sibiga nije trošio vreme kako bi definisao svoje prioritete na novog funkciji.
Sibiga

Sibiga

"Zadatak broj jedan za ukrajinsku diplomatiju — od ambasadora do atašea — je da obezbedi odbrambenu sposobnost Ukrajine. Oružje, oružje, oružje", napisao je on na svom nalogu na Fejsbuku.

On je dodao da je "nesumnjiv prioritet i uklanjanje svih veštačkih ograničenja u isporuci zapadnog naoružanja i njegovoj upotrebi na teritoriji Ruske Federacije".

Sibiga je imenovan na funkciju ministra spoljnih poslova nakon što je Vladimir Zelenski smenio doskorašnjeg ministra Dmitrija Kulebu, koji je na toj poziciji bio od 2020. godine.

Prema pisanju "Politika", Kuleba je najverovatnije smenjen zbog sukoba sa moćnim šefom kabineta Zelenskog Andrejom Jermakom. Sibiga taj problem neće imati, pošto je do aprila bio Jermakov zamenik u predsedničkoj administraciji.

Sibiga je od 2016. do 2021. godine bio ambasador u Turskoj, a pre toga je obavljao funkciju konzula u ukrajinskoj ambasadi u Poljskoj.

Novi ukrajinski ministar je rekao da pridruživanje EU i NATO-u ostaju prioriteti ukrajinske vlade, a nagovestio je remont ukrajinskog diplomatskog aparata kako bi "odgovarao novoj geopolitičkoj realnosti".

"Na nedavnom sastanku sa ambasadorima, kojim je predsedavao predsednik, dogovorena je lista prioritetnih zemalja i regiona u kojima ćemo otvoriti nove diplomatske institucije. Biće kadrovskih promena — pojaviće se novi ambasadori i generalni konzuli. Biće promena u centralnog aparata usmerenog na jačanje sistema", rekao je Sibiga.

Tokom sednice parlamenta na kojoj je novi ministar imenovan, poslanici su ga takođe pozvali da pronađe "bolje načine za komunikaciju sa zapadnim zemljama", koje su nedavno usporile priliv pomoći Ukrajini, ističe "Politiko".

Pogledajte OVDE spot “NATO, NATO – PROVOKATO!”

Izvor: RT Balkan

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA