Najnovije

PATETIČNA MOLBA ZELENSKOG ZA NATO: Primorajte Putina da okonča sukob ove jeseni!

Vladimir Zelenski je pozvao zemlje NATO-a da izvrše pritisak na Rusiju ne bi li pristala na mirovne uslove Kijeva ove jeseni.

Zelenski je tokom sastanka sa američkim ministrom odbrane Lojdom Ostinom u vazduhoplovnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj pozvao zapadne zemlje da pomognu u organizovanju zajedničke proizvodnje oružja na ukrajinskom tlu, uključujući dronove i rakete.

Redovna okupljanja u Ramštajnu su osmišljena da koordiniraju vojnu pomoć Kijevu.

"Da bismo to postigli, potrebna su nam finansijska sredstva – spremni smo da brzo proizvedemo sve što će nam pomoći da okončamo ovaj rat, odnosno da izvršimo odlučujući pritisak na Rusiju za pravi mir", rekao je Zelenski, navodi se na njegovom sajtu.

"Učinimo da se ruska agresija završi ove jeseni – na način koji će okončati rat i obnoviti pouzdan međunarodni bezbednosni poredak", dodao je on.

Ostin je izjavio da je proizvodnja oružja od izuzetnog značaja, rekavši da SAD "sarađuju sa Ukrajinom na dizajniranju i izradi zamene za raketni sistem zemlja-vazduh S-300 i raketu vazduh-vazduh R-27". Vašington je izdvojio više od 200 miliona dolara za kupovinu "kritičnih komponenti" kako bi Ukrajini omogućio proizvodnju dronova i sistema za elektronsko ratovanje, rekao je on.

Kijev je naišao na nove neuspehe na bojnom polju tokom poslednjih meseci, pri čemu su ruske trupe neprestano napredovale u Donbasu i ka gradu Pokrovsku.

U nadi da će primorati Moskvu da povuče većinu svojih vojnika iz Donbasa, Ukrajina je 6. avgusta izvršila upad u rusku Kursku oblast, zauzevši nekoliko sela i pogranični grad Sudža. Napredovanje ruskih snaga, međutim, nije prestalo.

Slanjem svojih najopremljenijih i najiskusnijih jedinica u Kursk, ukrajinska vojska je "oslabila" svoje pozicije na drugim frontovima, izjavio je ove nedelje ruski predsednik Vladimir Putin. On je dodao da su ruske snage samo pojačale svoj pritisak u Donbasu.

Mirovni pregovori između Moskve i Kijeva prekinuti su u proleće 2022. Moskva je od tada saopštila da je zahtev Zelenskog da se granice Ukrajine vrate na one iz 1991. godine potpuno neprihvatljiv.

Pogledajte OVDE udare ruskog sistema Grad

Izvor: RT Balkan

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA