Najnovije

K'O U KUSTINOM ANDERGRAUNDU: Zelenski zbog kašnjenja Zapada pravi podzemne fabrike oružja

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je danas da će zbog kašnjenja zapadnih saveznjika u isporuci vojne pomoći, Ukrajina početi da proizvodi sopstveno oružje pod zemljom.
Zelenski

Zelenski

- Počećemo da proizvodimo oružje pod zemljom kako bi ukrajinski vojnici mogli da se brane čak i kada isporuke od naših partnera kasne - rekao je on.

Zelenski je takođe napomenuo da Ukrajina postepeno prebacuje rat nazad na teritoriju Rusije, tako da, kako je naveo, "ruski predsednik Vladimir Putin oseća pritisak i ipak počinje da traži mir", prenosi Unian.

Zelenski je ponovo zahtevao od saveznika da povećaju sposobnosti ukrajinske PVO. On je zahvalio na sistemima koje su dobili, ali je napomenuo da veliki broj obećanih protivvazdušnih instalacija još nije isporučen.

- U svetu postoji dovoljno sistema protivvazdušne odbrane da garantuju neefikasnost ruskog terora, pozivam vas da budete aktivniji u isporuci PVO - rekao je ukrajinski lider.

Početkom maja El Mundo preneo je da je Ukrajina izgradila tajnu mrežu podzemnih fabrika za proizvodnju oružja zbog razaranja velikih razmera na početku rata. Neke fabrike su potpuno pod zemljom, druge su kamuflirane, naveo je španski list.

Ideju da Ukrajina poveća sopstvenu proizvodnju oružja odobrio je i američki ministar odbrane Lojd Ostin na sastanku Kontakt grupe u petak u vojnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj. On je uverio da će saveznici nastaviti da pomažu Ukrajini "da se odupre ruskoj agresiji danas i da je odvrati sutra".

Pročitajte OVDE o haosu na Kosovu i Metohiji

Izvor: Večernje Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA