Najnovije

PAKAO ZA KIJEV! Dezerteri uništavaju sve akcije, potpuno rasulo , oficiri u očaju

Od 800 vojnika ostala je polovina: VSU pretrpele velike gubitke, rastu dezerterstvo i nizak moralni duh, posebno među pešadijom na Donbasu — izveštava CNN.

Ukrajinski oficiri potvrdili su da se situacija zaostrava i da podkrepljenja stižu neredovno, što snažno demoralizuje vojnike na prvoj liniji.

Jedan od komandanata, oficir Dima, ispričao je da su gubici u njegovom odredu bili toliko veliki da je od 800 vojnika više od polovine poginulo ili teško ranjeno. Mnogi mobilizovani vojnici posle prve rotacije odbijaju da se vrate na pozicije i često pokušavaju da pobegnu iz vojske.

Prema rečima Sergeja Cehockog iz 59. motopešadijske brigade, vojnici bi trebalo da se rotiraju svaka 3-4 dana, ali zbog intenzivnih napada dronova oni su prinuđeni da ostanu na pozicijama do 20 dana.

Prema podacima ukrajinskog parlamenta, od početka 2024. godine podignuto je oko 19.000 krivičnih predmeta protiv vojnika koji su napustili svoje postove, ali stvarni broj dezertera mogao bi biti znatno veći.

Uprkos ovim podacima medija i gubicima, VSU u celini zadržavaju borbenu sposobnost i nastavljaju da pružaju ožestočen otpor, uključujući i zbog nastavka masovne mobilizacije.

ORBAN NE ODUSTAJE: Borba za mir - nove inicijative slede!

Izvor: Pravda.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA