Najnovije

KURTI ODBIO NEMAČKO REŠENJE:Priština ne želi da digne rampu za srpsku robu

Priština je u junu prošle godine jednostrano donela odluku da kamionima iz Srbije zabrani da prelaze administrativnu granicu. Zbog takvog kršenja sporazuma, nisu usledile nikakve sankcije.

Svi sporazumi potpisani sa Kurtijevim režimom mrtvo su slovo na papiru, a sve se svodi na cenkanje Zapada sa tzv. kosovskim vlastima. U tom cenkanju, poenta je da Priština izvuče najviše, a da Srbi dobiju što manje. To se pokazalo i prilikom posete Manuela Saracina, izaslanika Nemačke za Zapadni Balkan, koji je kritikovao "kosovsku vladu" zbog toga što još nije postigla Sporazum o CEFTA i, što blokira trgovinsku saradnju.

Premijer privremenih prištinskih institucija je odbio ponuđen kompromis da Prištinu ubuduće, u ovoj ekonomsko-trgovinskoj organizaciji više ne predstavlja UNMIK, a da, sa druge strane, kosovske vlasti ukinu zabranu uvoza srpske robe, koja je na snazi od juna prošle godine. Nemački izaslanik je u četvrtak, po drugi put za nešto više od nedelju dana, boravio u Prištini u sklopu posete regionu. On je upozorio na to da će, ukoliko bude bilo potrebno – "ostale zemlje Zapadnog Balkana sada nastaviti bez Kosova".

Profesor međunarodne ekonomije u penziji Miroslav Jovanović kaže za RT Balkan da su, kao i uvek, usledile kritike, ali ne i konkretni potezi. On kaže da je situacija sa plasmanom robe na KiM čisto političko pitanje, i da do razrešenja jedino može doći ako se izvrši dovoljan pritisak sa Zapada.

Uprkos tome što je CEFTA osmišljena kao način da roba između zemalja članica putuje brže i bez mnogo procedura, Priština je u junu prošle godine jednostrano donela odluku da kamionima iz Srbije zabrani da prelaze administrativnu granicu Kosova. Zbog takvog kršenja sporazuma, nisu usledile nikakve sankcije.

"Brisel ima sve mehanizme da stvari koje su dogovorene i progura. Sa strane Beograda, oni su uspeli u tome, a sa strane Prištine ništa. Jedino što oni rade je da ih ukore i ništa više. Nemačka i Brisel mogu samo da zavrnu finansije Prištini i da vidite kako će sve da se reši. Oni ne rade ništa, osim što im kažu da to nije lepo. Međutim, oni im dozvoljavaju da se bukvalno iživljavaju, a i ovi iz Brisela to rade. Iz Srbije su sve iscrpli, Beograd ispunjava sve što traže, a Priština ništa", kaže profesor.

On smatra da je evropski put bez kraja i da pod trenutnim uslovima za pristupanje, a koji će biti još gori, ulazak u EU ne bi bila nagrada nego kazna.

"To je kao igra ćorave bake. Toliko ima tih inicijativa i sporazuma, a to su u stvari sve bačene koske među gladne životinje da se sa njima igraju, ali svima je zajednički imenilac poruka da nikada neće pristupiti EU. Poruka Evrope je, imate inicijative, vežbajte se kako to izgleda u međuprostoru, a mi idemo dalje", kaže profesor.

CEFTA je ekonomska organizacija za slobodnu trgovinu čije su članice zemlje našeg regiona koje još nisu postale deo Evropske unije, i čine je Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Albanija, Severna Makedonija, Moldavija i UNMIK u ime tzv. Kosova. Priština inače zahteva da se predstavljaju kao država, a ne preko misije UN-a.

Kako prenosi Kosev, Nemačka je tzv. Kosovu ponudila kompromisno rešenje. Predsednica tzv. Kosova, Vjosa Osmani, govorila je o ponudi Nemačke da se pronađe način da Kosovo ukine bezbednosne mere za srpsku robu, kako bi se postigao dogovor o promeni statusa predstavništva u CEFTI.

Osmani je izjavila da po ovom pitanju postoji pretnja da tzv. Kosovo bude isključeno iz Berlinskog procesa. Ona je rekla da je Nemačka ponudila profesionalne skenere kroz koje bi kamioni s robom mogli da prolaze, a koji bi stigli tek nakon što se mera zabrane uvoza ukine.

"Već duže vreme se vodi rasprava o postizanju dogovora o promeni statusa predstavništva u CEFTI, jer je UNMIK i dalje prisutan, a u cilju povlačenja UNMIK-a ponuđeno je da se pronađe način da Kosovo ukine bezbednosne mere kojima su zaustavljani kamioni sa srpskom robom. Ono što je Nemačka, zajedno sa drugim državama, ponudila su profesionalni skeneri kroz koje kamioni mogu prolaziti kako bi se otkrilo da li ima oružja ili druge vrste krijumčarenja", rekla je Vjosa Osmani.

Ona je navela da EU traži da se ukinu mere kako bi se paralelno povukao UNMIK i kako bi "Kosovo" preuzelo predstavništvo, a potom bi stigli skeneri.

Potvrdila je da, zbog Kurtijevog odbijanja da sarađuje, postoji pretnja da prištinska vlast bude isključena iz Berlinskog procesa. Takođe je istakla da tzv. Kosovo mora insistirati na novim predlozima u vezi sa ovim pitanjem.

"Meni se ovo čini kao vrlo mala razlika koja ne bi trebala da rezultira isključenjem Kosova iz Berlinskog procesa. Pretnja postoji, ali svako ko pregovara u naše ime mora insistirati na novim predlozima", izjavila je Osmani.

Ona je rekla da će se angažovati da ubedi Nemačku da ne isključi Prištinu "bez obzira na ove okolnosti". 

HAOS U UKRAJINI: Oženio svoju taštu da bi probao da pobegne od mobilizacije

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA