Najnovije

Razotkriven je najbrutalniji način na koji nas proizvođači hrane varaju i stvarno moramo da pazimo šta kupujemo i jedemo

Veštački aditivi čine da namirnice deluju teže, veće, bogatije nego što zapravo jesu, što, između ostalog, utiče i na cenu.

Proizvođači hrane se, usled nestašice sastojaka, okreću veštačkim aditivima koji povećavaju količinu hrane formirajući mikroskopske mreže koje zarobljavaju vodu, vazduh ili masnoću, stvarajući iluziju da u proizvodu ima više mesa, mlečnih proizvoda ili žitarica nego što zapravo ima.

Istraživanja su pokazala da male količine aditiva, koji se mogu nazvati hidrokoloidima ili proteinskim izolatima, mogu da zadrže i do deset puta veću težinu od svoje u vodi, formirajući strukture slične gelu koje stabilizuju teksturu i povećavaju zapreminu.

Rezultat: burger, kutija žitarica ili vekna upakovanog hleba mogu biti ok čak i kada sadrže 10 do 20 procenata manje osnovnog sastojka.

Plaćamo vazduh i vodu u proizvodima

Dr Silven Šarleboa, profesor politike hrane na Univerzitetu Dalhuzi, kaže da su takvi trikovi svuda – uključujući škampe punjene ledom, sladoled napumpan vazduhom i mesne namirnice zgusnute karagenanom i vodom.

Dr Šarleboa procenjuje da američka domaćinstva preplaćuju 0,5 do 1,5 procenata svoje godišnje potrošnje na namirnice zbog takvih aditiva – na prosečnom računu za hranu od 6.053 dolara, to iznosi otprilike 30 do 91 dolar. Za porodice koje se već bore sa rastućim troškovima namirnica, ove skrivene promene znače i manje proteina, pavlake ili morskih plodova na stolu, a više vazduha, vode i stabilizatora.

Kako prepoznati namirnice s ovim aditivima?

Postoje određeni vizuelni tragovi koji ukazuju na to da li su korišćeni aditivi, kao što su previše pahuljasta ili ujednačena tekstura hleba, što može ukazivati na hidrokoloide ili izolate proteina koji zadržavaju vazduh i vodu. Smrznuti škampi, riblji fileti i meso često imaju debeli sloj leda ili glazure, koja sadrži fosfate ili stabilizatore koji zadržavaju vodu i dodaju težinu. Sredstva za premazivanje ili veziva mogu dati žitaricama i grickalicama savršeno homogen izgled.

Savet je da prilikom kupovine, proverite liste sastojaka i vidite da li su naznačeni aditivi koji često povećavaju zapreminu proizvoda bez dodavanja hranljivih materija.

Potražite karagenan (zgušnjava mlečne proizvode i mesne proizvode), ksantan gumu (stabilizuje sosove i peciva), modifikovane skrobove (zadržavaju vodu i poboljšavaju teksturu), izolat sojinih proteina (povećava percipirani sadržaj proteina), natrijum fosfat (zadržava vlagu u mesu i morskim plodovima) i celulozu (punilo od vlakana u rendanom siru i pecivima).

Iako su ovi sastojci generalno bezbedni, mogu povećati težinu ili zapreminu, što znači da plaćate za vodu ili vazduh, a ne za samu hranu.

Da biste uočili previše projektovane proizvode, uporedite jediničnu cenu, cenu po kilogramu — a ne samo cenu pakovanja. Manje pakovanje može zapravo sadržati više jestivog proizvoda od većeg, punog aditiva.

Dr Šarleboa je otkrio da je najjednostavniji način da proverite da li je vaša hrana puna aditiva po težini.

„Odmrznite zamrznute morske plodove i izmerite ih; ako ste izgubili više od 10 procenata, kupili ste led“, kaže Šarleboa. „Skuvajte pakovanje piletine i izmerite prinos; višak tečnosti u tiganju govori vam da je bilo više vode nego mesa. Čak i sa sladoledom, samo ga pustite da se otopi: onaj koji se najbrže raspada je uglavnom vazduh“, prenosi Daily Mail.

Prikriveno povećanje cena

Mnogi aditivi skriveni u svakodnevnoj hrani ne samo da povećavaju zapreminu, već i menjaju način na koji se hrana oseća i izgleda, varajući vaša čula da misle da dobijate više nego što zapravo dobijate.

Od zamrznutih morskih plodova do sladoleda i peciva, proizvođači se oslanjaju na hemiju kako bi stvorili utisak obilja i bogatstva, čak i kada su osnovni sastojci smanjeni.

„Fosfati u mesu otvaraju mišićna vlakna tako da vezuju više vode, što znači da plaćate za dodatnu vlagu. Emulgatori u zamrznutim desertima zadržavaju mehuriće vazduha koji stvaraju utisak zapremine. Modifikovani skrobovi zgušnjavaju jogurte i sosove, tako dadeluju bogatije, čak i kada se smanji sadržaj mlečnih čvrstih materija ili ulja“, objašnjava dr Šarleboa.

On je napomenuo da, iako aditivi nisu sami po sebi loši i mnogi su bezbedni, mogu se zloupotrebiti da bi se prikrilo povećanje cena.

Posted by Dnevne Novine Pravda (Zvanična stranica) on Sunday 5 October 2025

Izvor: Nova

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA