Najnovije

ODRANI, A MISLILI SU...: Saudijske milijarde nestaju u 'jemenskoj ratnoj močvari'

Iako je mislila da će to biti munjeviti rat, koji će potrajati svega nekoliko meseci kako bi pobunjenička grupa bila poražena, Saudijska Arabija se sada bori s gorkim posledicama rata koji je pokrenula protiv pokreta Husi. Rat u Jemenu naneo je ovoj zemlji ekonomske i vojne gubitke, čije se implikacije još uvek ne mogu sagledati.

Huti borac u Jemenu (Foto: Jutjub)

Nakon što su Huti preuzeli kontrolu nad glavnim jemenskim gradom Sanom i nekoliko severnih pokrajina u septembru 2015. godine, Saudijska Arabija je proglasila početak vojne operacije "Oluja odlučnosti" radi vraćanja legitimiteta. Međutim, na kraju je završila zaglavljena u "jemenskoj močvari", trpeći gubitke u ljudstvu i opremi. Pored toga, vitalni vojni i naftni položaji unutar Saudijske Arabije postali su ciljana meta.

Sada se više se ne postavlja pitanje, kao što je to bio slučaj ranije, o broju saudijskih letova i napada na vojne položaje Husa, već o kontranapadima, balističkim raketama i bespilotnim letelicama skupine Huti kojoj je teritorija Saudijske Arabije postala laka meta. Husi su u subotu otkrili da je nedavno provedena velika vojna operacija usmerena na regiju Najran u Saudijskoj Arabiji, nazvana "Božja pobeda", tokom koje su pokorene tri vojne brigade i zarobljene hiljade vojnika, među kojima i stotine saudijskih vojnika i oficira.

U nedostatku zvaničnih ili poluzvaničnih saudijskih procena gubitaka nastalih u ratu u Jemenu, stranica Jemen Voč, bliska Hutima navodi da su snage ovog pokreta uništile više od 170 tenkova u područjima Jizan, Najran i Asir, koja se nalaze uz jemensku granicu. Grupa Huti je, takođe, uništila 32 tenka, 30 oklopnih vozila i više od 100 različitih vozila, kao i dva aviona F-16. Saudijska Arabija je priznala pad jednog od ovih aviona, dok je za drugi saopštila da se srušio zbog tehničkih problema. Grupa Huti je oborila tri helikoptera Apač u pograničnim područjima i tri izviđačke letelice.

Stotine raketa po tri miliona dolara

U maju prošle godine saudijske vlasti objavile su da je 12 saudijskih vojnika ubijeno u jednoj sedmici kao rezultat sukoba s Hutima na granici zemlje. Saudijski mediji su, takođe, izvestili su da je najmanje 1.000 saudijskih vojnika ubijeno od početka rata u martu 2015. do sredine 2018. godine, dok izvori koji se protive ovom ratu kažu da je ta brojka mnogo veća.

U prvim danima operacije "Oluja odlučnosti" saudijski mediji su tvrdili da troškovi saudijskog rata protiv Husa, koji su digli pobunu protiv legitimne Vlade, mogu doseći stotine miliona dolara mesečno, napominjući da ti troškovi neće opterećivati saudijski budžet za odbranu i sigurnost. Također su navodili procene prema kojima Saudijska Arabija mesečno troši 175 miliona dolara na vazdušne napade koristeći 100 aviona, a istaknuli su i to da vazdušna kampanja, koja bi mogla potrajati više od pet meseci, može koštati Rijad više od milijardu dolara.

Prema saudijskim izveštajima, troškovi upotrebe aviona u ratu iznose 230 miliona dolara mesečno, uključujući operativne troškove, municiju i održavanje, odnosno više od osam milijardi dolara u samo tri godine. Ako je protivvazdušna odbrana Huta predstavljala njihovu slabu tačku u ratu, onda su uspeli - uz pomoć Irana, kako Saudijska Arabija kaže - prebaciti bitku na teritoriju Saudijske Arabije. Napadima balističkim raketama i dronovima na mete u toj zemlji, uspevaju joj naneti gubitke u ljudstvu i ekonomiji.

Saudijska Arabija se oslanja na američke rakete Patriot kao sistem protivvazdušne odbrane za odvraćanje balističkih raketa Huta. Jedna raketa ovog sistema košta tri miliona dolara, a za obaranje balističke rakete potrebne su najmanje tri rakete Patriot. U aprilu prošle godine glasnogovornik saudijsko-emiratske koalicije, pukovnik Turki Al Maliki, izjavio je da su Huti ispalili 119 balističkih projektila na Saudijsku Arabiju, što znači da je samo njihovo presretanje Saudijsku Arabiju stajalo nekoliko desetaka miliona dolara.

Magazin Forin Polisi objavio je izveštaj na svom portalu u decembru 2016. godine u kojem se navodi da je rat u Jemenu koštao saudijski budžet za odbranu 5,3 milijarde dolara samo u 2015. godini. Portal je naveo i to da je Rijad počeo prodavati svoj kapital na evropskim tržištima, ukazujući na procene Rojtersa prema kojima kraljevina troši 175 miliona dolara mesečno za bombardiranje Jemena i dodatnih 500 miliona dolara za kopnene prodore u tu zemlju. Takođe, ova neočekivana potrošnja prisilila je Rijad da proda 1,2 milijarde dolara od ukupno 9,2 milijarde dolara udela u evropskim deonicama.

Poguban uticaj na devizne rezerve

Rat u Jemenu imao je i nezapamćene posledice na saudijske devizne rezerve. Samo u 2015. godini saudijske devizne rezerve pale su sa 732 milijarde dolara, na 623 milijarde dolara za manje od 12 mjeseci.

Huti ne predstavljaju više vojnu pretnju samo na južnoj granici, već počinju ugrožavati i centralne delove Saudijske Arabije i njene vitalne objekte i postrojenja, naročito naftna, kao i aerodrome. Osim vojnih gubitaka, Huti su, pomoću dronova, ciljali naftna postrojenja Bukauk i Kurais, koja pripadaju saudijskoj kompaniji Aramko na istoku kraljevine. Dva naftna postrojenja smatraju se srcem naftne industrije Saudijske Arabije, jer se tu dovlači većina sirove nafte na preradu, pre izvoza ili rafiniranja. Napadi su doveli do smanjivanja saudijske proizvodnje sirove nafte za 5,7 miliona barela dnevno, što je gotovo polovina proizvodnje nafte u zemlji.

Iako je saudijski princ prestolonasljednik Mohamed bin Salman u više navrata izjavio da će invazija na Sanau i njeno oslobađanje od Huta potrajati svega nekoliko dana i samo uz učešće saudijskih trupa, situacija na terenu pokazuje da je pobunjenička milicija uspela naneti četvrtoj zemlji u svetu po pitanju potrošnje na oružje gubitke koji su dvostruko veći od onih koji se iznose u javnosti.

Pročitajte OVDE  čime su se to Huti pohvalili.

Izvor: Al DŽazira Balkans

Bonus video

Dejan Lučić - Vučićevo ponižavanje narod neće trpeti, sledi haos?!

Knjigu “Smak Sveta” Dragoša Kalajića možete poručiti na linku OVDE.

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji