Najnovije

ZAGREB GORI, HRVATI PRIZNALI DA SU VOJNO SLABIJI OD SRBIJE! Jedna stvar ih posebno boli!

Pre nekoliko dana američka vladina agencija DSCA predložila je Kongresu SAD da Hrvatskoj odobri nabavku novih transportnih helikoptera UH-60M „crni jastreb“, uz obrazloženje da to neće izmeniti osnovnu vojnu ravnotežu u regionu, a list je zaključio da se ta ocena odnosi na Srbiju.

Sistem S-400 u Srbiji (Foto: mod.gov.rs)

U ovom dopisu objašnjava se kontekst zašto Hrvatska i NATO moraju da naprave dogovor.

“Predložena prodaja ove opreme neće izmeniti osnovnu vojnu ravnotežu u regionu”, navodi se u dopisu.

Hrvatska nema problema sa “vojnom ravnotežom” sa Mađarskom, Rumunijom, Bugarskom i Slovenijom, kao članicama NATO-a ili BiH, Crnom Gorom i Severnom Makedonijom. Očigledno je da se to merenje vojne ravnoteže odnosi na merenje sa Srbijom“, navode hrvatski mediji.

Hrvatski novinari tvrde da je sada jasnije zašto je pre četiri godine zaustavljena priča o isporuci američkih višecevnih raketnih lansera M 270 MLRS,

“Čim je spomenuto da će nekoliko lansera od njih 16 moći da nosi i rakete dometa do 300 kilometara, javio se Aleksandar Vučić i poslao poruku: ’Ili će oni odustati od toga ili ćemo mi morati da pronađemo odgovor na to‘. Ta poruka i vešta diplomatija Srbije uspela je da blokira vojnu isporuku jačeg oružja Hrvatskoj“, dodaje se u tekstu.

Nekoliko godina kasnije Hrvatska je sa Izraelom već uspela da dogovori isporuku aviona F-16, ali su u poslednji čas SAD to zaustavile.

“I bio je u pravu tada ministar obrane Damir Krstičević kada je preuranjeno govorio o tome da će s ’baracima HRZ‘ biti nadmoćniji u vazduhu od bilo kojeg borbenog aviona u komšiluku. Međutim, u međuvremenu je Srbija iskoristila taj za nas čudni tajm-aut i dobila, kupila ili razvila oružja kojim može da parira najavljenim hrvatskim vojnim nabavkama, a koje se nisu ni dogodile“, navodi list.

U poslednje tri godine se ravnoteža između Hrvatske i Srbije poljuljala. Srbija sada poseduje i dalekometne raketne projektile, razvila je i vlastitu „balističku raketu“ dometa 300 kilometara. Od ruskog i beloruskog partnera dobila je jednu i po operativnu eskadrilu migova 29, a sada i najmoderniji protivavionski sistem „Pancir S1“ za male i srednje visine.

„Nakon instaliranja ruskog ’Pancira S1‘, Hrvatska može da zaboravi na upotrebu i ’kajova‘ i ’crnih jastrebova‘ i svega što imamo od avionske potpore“, podsećaju mediji i dodaju da Hrvatskoj nedostaje kompletan sistem odbrane vazdušnog prostora.

“I kako u svetlu tih činjenica shvatiti da nas naš ključni vojni partner SAD koče u nabavci operativnih vojnih sistema, koji bi nam omogućili samostalnost u odbrani vazdušnog prostora i teritorije? Od kraja rata Hrvatska se pridržavala dve strategije. Da nikada više neće dozvoliti da bude razoružana i da nikada više neće dozvoliti vojnu hegemoniju Srbije u “regionu”. Sada je samo pitanje ko će, dakle, SAD-u kazati da za nas nije “ravnoteža” situacija u kojoj smo vojno inferiorniji od Srbije”, zaključuje se u tekstu.

Pročitajte OVDE kako je Stevo Vučinić isprozivao SPC, Srbe...

Izvor: Večernji list

 

Bonus video

Dejan Lučić - Vučićevo ponižavanje narod neće trpeti, sledi haos?!

Knjigu “Smak Sveta” Dragoša Kalajića možete poručiti na linku OVDE.

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji