Najnovije

GLAVNI CILJ "IDLIBSKE ZORE": Asadova armija može ubrzo prepoloviti teritoriju Idliba koju drže pobunjenici!

U sirijskoj severozapadnoj provinciji Idlib svakog časa može doći do – većeg ili manjeg – tursko-sirijskog rata.

Idlib (Foto: Jutjub)

Situacija se poslednjih dana neprekidno zaoštrava i postaje sve eksplozivnija.

Armije dve zemlje već su razmenjivale vatru, sa mrtvima i ranjenim na obe strane.

Redžep Tajip Erdogan već je sebi – tim povodom – dozvolio pretnje na račun i Damaska i Moskve. A sve je najdirektnije povezano sa poslednjim ratnim uspesima sirijske armije koji Ankari kvare planove.

Asadova armija uspostavila je – u okviru ofanzivne operacije „Idlibska zora“ - potpunu kontrolu nad strateškom saobraćajnicom M5 Damask-Hama-Alep i očistila od terorista i pobunjenika zapadna predgrađa Alepa koji je najveći grad u zemlji.

Ta operacija je već stvorila sasvim novu stratešku situaciju koja je za Tursku veoma nepovoljna. 

Glavni cilj prve etape „Idlibske zore“ bilo je preuzimanje kontrole nad gradom Sarakibom u kojem se spajaju saobraćajnice M5 i M4 (Damask-Hama-Alep i Latakija-Alep).

Sa padom Sarakiba, raspao se front džihadista, čije neke paravojne formacije podržava Turska, a Damask je došao u priliku da uspostavi punu kontrolu – prvi put posle osam godina – nad zapadom provincije Alepo i nad južnom polovinom provincije Idlib. Uostalom, od Sarakiba do Idliba, administrativnog centra provincije, samo je 12 kilometara.

„Idlibska zora“ je pod vlast Damaska vratila preko 600 gradova i naselja.

Turska je planirala da njene snage u Idlibu ostanu barem još 5-10 godina. Zato je broj svojih `posmatračkih` i utvrđenih tačaka u toj sirijskoj provinciji već dovela do 12.

Erdogan, zapravo, vrši pritisak na Vladimira Putina da izvrši pritisak na Asada da obustavi „Idlibsku zoru“.

Od toga, očekivano, nije bilo ništa. Naprotiv, vojni vrh Sirije sprema oslobađanje M4 (Latakija-Alep), sa zauzimanjem važnog grada DŽisr-eš-Šugur. I sa ambicijom da narednih nedelja uspostavi kontrolu nad polovinom provincije Idlib.       

Turska armija je oko grada Idliba već rasporedila do 100 svojih tenkova i višecevnih raketnih bacača. Zato se rizik izbijanja rata povećava.

Rat u Siriji traje od 2011-te, a njena armija je danas u boljem stanju nego svih proteklih godina. Međutim, veliko je pitanje kako bi Asadova armija prošla u realnom ratu sa Turcima.

Sirijska regularna armija od 2011-te do danas ni jednom nije ratovala protiv regularne armije druge države. Sa kompletnim teškim naoružanjem, sa moćnom PVO i jednako moćnom ratnom avijacijom.

Aktueli rat za Idlib za Siriju je važniji i od nekadašnjih borbi za Alep.

Pročitajte OVDE   sve detalje incidenta sa američkom vojskom u Siriji.

Izvor: fakti. org

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Urbancube