Najnovije

SRPSKA STRELA JE PRVA PRONAŠLA AMERIČKU LETELICU: Pojavio se snimak na kome se vidi obaranja MKJU-1 Predatora (VIDEO)

Prilikom izviđanja pozicija Vojske Jugoslavije u rejonu Uroševca oborena je američka bespilotna letelica MKJU-1 Predator (MQ-1 Predator, evidencijski broj 95-3019). Ova letelica je oborena raketnim PVO sistemom kratkog dometa Strela-1 sovjetskog porekla koji se u tim ratnim godinama nalazio u naoružanju Vojske Jugoslavije.

Srpski PVO Strela (Foto: Jutjub)

Ceo događaj se desio 13. maja 1999. godine (19č po lokalnom vremenu), u rejonu grada Uroševac na Kosovu i Metohiji/Republika Srbija. Bespilotna letelica MKJU-1 Predator (evidencijski broj 95-3019) iz sastava 57-mog izviđačkog odeljenja/15-te eskadrile Vojske SAD je imala zadatak da detektuje pozicije Vojske Jugoslavije na kojima su se nalazile oklopno-mehanizovane jedinice,  jedinice PVO i komandna mesta.

Međutim, umesto da bespilotna letelica otkrije pozicije Vojske Jugoslavije, snalažljivi branioci su otkrili nju. Po agresorskom vazdušnom cilju je dejstvovao raketni PVO sistem kratkog dometa „Strela-1“ sa kojom je upravljao operator Davor Veljković. Raketa je eksplodirala neposredno pored cilja i zasula letelicu velikim brojem gelera. Ovo je bilo dovoljno da ista izgubi kontrolu, i krene naglo da gubi svoju visinu.

MKJU-1 Predator je pao u neposrednoj blizini sela Bilba koji se nalazi nekoliko kilometara severozapadno od Uroševca. Na lice mesta je odmah izašao narod, kao i Posebne jedinice policije MUP Republike Srbije koje su uspešno završile protivterorističku operaciju na tom prostoru.

Letelica se posle pada nalazila u prilično dobrom stanju. Specijalizovane jedinice Vojske Jugoslavije su potom prikupile sve njene ostatke i prebacile je na sigurno mesto. Ona je posle rata izložena kao ratni trofej u Muzeju vazduhoplovstva u Beogradu. Interesantno je istaći da su jedinice Vojske Jugoslavije tog dana oborile još jednu bespilotnu letelicu NATO (francusku CL-289) u rejonu Klokot banje u blizini varošice Vitina, koja se takođe nalazi na Kosovu i Metohiji.

Britanski brod napadnut pred obalom Jemena! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: bog-rata.com

Bonus video

Oni šalju upozorenje policiji – Bojan Savić Građanska patrola i Boško Dimitrijević Video dokaz.

Knjigu “Smak Sveta” Dragoša Kalajića možete poručiti na linku OVDE.

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Urbancube