Najnovije

PRELEPO POJAČANJE U NAŠOJ VOJSCI: Posle devet godina pauze nove žene piloti u VS

Vojska Srbije će u septembru dobiti dve nove žene vojne pilote prvi put posle devet godina, kada su primljene jedine tri žene koje trenutno lete u srpskom ratnom vazduhoplovstvu.

Žene piloti u VS (Foto: mod.gov.rs)

Reč je o dve kadetkinje koje će nakon što sredinom septembra budu proizvedene u prvi oficirski čin leteti na helikopterima.

Zajedno sa osam muških kolega letačke redove Vojske Srbije pojačaće Tijana Milenković i Lidija Petrović kao piloti helikoptera Gazela.

Prve žene borbeni piloti su primljene u Vojsku Srbije 2011. godine uz nezapamćenu medijsku pažnju. Tada su Vojnu akademiju završile Anja Krneta iz Novog Sada, Ana Tadić sa Uba i Sandra Radovanović iz Rekovca. NJihove karijere kretale su se uobičajenim tokom.

Danas je Anja Krneta kapetan, nastavnik letenja u 890. mešovitoj helikopterskoj eskadrili na aerodromu u Batajnici. Ana Tadić je sada Ana Perišić i kao kapetan leti u sastavu 241. lovačko-bombarderske avijacijske eskadrile na aerodromu u Kraljevu.

Sandra Radovanović se sada preziva Bogunović i kao kapetan i nastavnik leti u 252. 

školsko-trenažnoj avijacijskoj eskadrili u Batajnici.

U proteklih devet godina u nekoliko navrata i druge devojke su pokušavale da upišu vazduhoplovni smer Vojne akademije ali u tome nisu uspevale zbog visokih zdravstvenih kriterijuma koje to zanimanje zahteva ili zato što nisu prošle na selektivnom letenju.

Krneta, Perišić i Bogunović nisu prve žene koje su prošle obuku za borbenu avijaciju na našim prostorima.

Naime, 1984. godine u Zadru je obavljena obuka za prvu generaciju devojaka pilota, koje su se školovale za rezervne oficire avijacije. Grupu su sačinjavale Svetlana Mitrović i Mirjana Ivanović iz Srbije, Tatjana Dodevska iz Makedonije i Milena Cestnik iz Slovenije, koje su završile obuku ali nisu aktivirane u nekoj letačkoj jedinici.

Žene piloti prisutni su i u većini vojnih avijacija bivših jugoslovenskih republika, doduše u veoma ograničenom broju.

Crna Gora je nedavno dobila prvu ženu vojnog pilota - potporučnicu Kristinu Bačić, koja je školovanje završila u Grčkoj. U Makedoniji je jedina žena pilot helikoptera Mi-17 bila Iva Matić ali je ona u među

vremenu napustila vojsku i leti u civilstvu.

Bosna i Hercegovina (BiH) nije imala žene pilote ali je u Prvom skvadronu u Rajlovcu Tanja Krstović obavljala posao inženjera letača na transportnim helikopterima. Ove godine, BiH će dobiti prvu "pilotkinju" jer je potporučnica Draženka Panić iz Kotor Varoši završila Vazduhoplovnu vojnu školu "Ikarion" u Grčkoj, i to kao najbolja u klasi stranaca.

Hrvatska ima pet žena pilota. Nevenka Škopac, Antonela Marinov, Monika Tršić i Anamaria Ćurković lete na helikopterima, dok je Diana Doboš pilot na avionu Kanader CL-415.

Pročitajte OVDE šta je ruski odgovor na Trampovo novo oružje!

Izvor: balkansec.net

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Urbancube