Najnovije

GLAVNA META! Karaganov otkrio na koga Rusi bacaju nuklearku!

SAD i Zapad svojom vojnom pomoći Ukrajini rizikuju da primoraju Rusiju na povećanje eskalacije, potencijalno do upotrebe nuklearnog oružja. Ovo je stav Sergeja Karaganova, naučnog rukovodioca Fakulteta svetske ekonomije u Rusiji.

- Nadam se, molim se, radim da ne dođe do nuklearnog udara i da se naši zapadni susedi otrezne - rekao je Karaganov u intervjuu za „Ukraina.ru“.
Karaganov je procenio rizike upotrebe nuklearnog oružja tokom konflikta u Ukrajini. Prema njegovom mišljenju, trenutno ne postoji neposredna opasnost, ali ne isključuje mogućnost takvog scenarija u budućnosti.

- Mislim da nam je potrebno još godinu-dve da pratimo situaciju i akcije NATO-a. Ako blok i njegovi kijevski saveznici nastave da šalju nove vojnike i oružje, moraćemo da ubrzamo eskalaciju – obuzdavanje i zastrašivanje - rekao je Karaganov.

On smatra da je taktika obuzdavanja i zastrašivanja jedini efikasan metod u savremenim realnostima, jer se više ne može računati na razboritost suparnika.
- Oslanjanje na razum čovečanstva ne funkcioniše. Potreban je strah - istakao je politolog.

U slučaju da NATO ne prekine isporuke oružja Ukrajini, pomoću kojeg Oružane snage Ukrajine mogu gađati ruske strateške objekte, Karaganov smatra da će Rusija biti primorana da uzvrati napadima na teritorije zemalja koje najviše pomažu Ukrajini.

- U tom slučaju, moguće je da ćemo biti primorani da donesemo odluku o nuklearnim udarima na zemlje koje pomažu. Ali prvo ćemo, naravno, preduzeti druge korake, uključujući moguće udare nenuklearnim raketama - rekao je Karaganov.

On ističe da bi primena nuklearnog oružja od strane Rusije bila krajnja i prinudna mera, ako drugi koraci ne donesu rezultate. Karaganov priznaje da bi takva upotreba nanela Rusiji težak moralni udarac i otvorila Pandorinu kutiju nepredvidivih posledica.

Dodik: Insistiraćemo da se FBiH izjasni o sporazumu o mirnom razdruživanju

Izvor: Informer.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Urbancube