Najnovije

Zbog napada Huta na komercijalne brodove u Crvenom moru ugrožena trgovina svežom hranom

Napadi Huta na komercijalne brodove u Crvenom moru koji traju već tri meseca ometaju isporuke proizvoda između Evrope i Azije, a izvoznici i špediteri upozoravaju na rastuću štetu u trgovini voćem i povrćem.

Brodske kompanije umesto kroz moreuz Bab el Mandeb svoja plovila šalju oko afričkog Rta dobre nade, produžavajući transport proizvoda između Azije i Evrope do tri nedelje, usled čega se, pored povećanja cene puta, povećava i verovatnoća da će sveži proizvodi propasti pre nego što stignu do svog odredišta.

„Postoji značajan rizik“, rekao je za briselski Politiko Marko Fođione, generalni direktor Instituta za izvoz i međunarodnu trgovinu sa sedištem u Velikoj Britaniji, ističući da produženo vreme plovidbe neće uticati samo na voće i povrće, već i na čitav niz namirnica, među kojima su meso i žitarice, ali i na industriju prerade hrane, s obzirom da kasne isporuke palminog ulja.

Najviše su pogođeni izvoznici iz južne Evrope, kao što su Italija, Grčka i Kipar, pošto njihov teret vredan milijarde evra sada mora da napusti Mediteran na zapadu i da ide dugim putem do Bliskog istoka i Azije.

Iako su, na sreću, najosetljivije sorte voća za sada „pošteđene“, s obzirom na to da je kivi, grožđe i smokve obrano u jesen, a trešnje još na leto, ipak, drugi plodovi “nisu bili te sreće“, navodi briselski portal.

Tako je, na primer, italijanski izvoz jabuka, krušaka, kupusa i karfiola u Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate, zaustavljen u sred sezone.

U sektoru u kome dominira sezonska proizvodnja, prema rečima Kristijana Maretija, predsednika italijanske zadruge za poljoprivredu i hranu, obim štete zavisiće od trajanja blokade.

Međutim, pojedine kompanije, poput danske brodske kompanije “Maersk“, dosetile su se da kao deo rešenja za nastalu krizu, ponude usluge prevoza kvarljive robe kombinovanjem avionskog i brodskog saobraćaja.

Prema tom rešenju, proizvodi se prvo brodom dovoze u Dubai, odakle se avionima isporučuju u Frankfurt i Amsterdam.

Ovo je izazvalo zabrinutost da bi ti proizvodi mogli da budu odbačeni na evsopskom tržištu.

U međuvremenu, jedni od najvećih poljoprivrednih proizvođača, Turska i Egipat, zajedno sa Ukrajinom, Evropu istražuju kao tranzitnu rutu, ili kao mesto na kome će prodati svoju kvarljivu hranu.

Sa druge strane, većih posledica kod transporta proizvoda koji nisu kvarljivi usled produženog vremena isporuke, za sada nema, iako bi isporuka vina i žestokog pića mogla da zakasni za doček kineske Nove godine koja se proslavlja 10. februara.

Počelo! "Božja vojska" krenula ka Teksasu! Dramatične vesti iz Amerike, zastrašujući konvoj juri na granicu!

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Urbancube