Najnovije

OD HUTA SVE ZAVISI! Amerikanci pozvali jemenske pobunjenike da se priključe prekidu vatre

Američke vlasti pozdravile su prekid vatre međunarodne koalicije predvođene Saudijskom Arabijom u Jemenu i pozvale šiitske pobunjenike plemena Hute da se pridruže tom primirju.

Jemenski pobunjenici Huti (Foto: Jutjub)

"Pozivamo pobunjenike Huti (u Jemenu) da odgovore na incijativu koalicije", rekao je šef američke diplomatije Majk Pompeo.

Koalicija koja u Jemenu ratuje protiv šiitskih pobunjenika, saopštila je da od danas obustavlja vatru. Odluka o obustavi vatre predstavlja odgovor na pozive Ujedinjenih nacija da se tokom pandemije korona virusa obustave sukobi, rekli su u sredu saudijski zvaničnici.

Oni su naveli da će obustava vatre trajati dve nedelje tokom kojih će koalicija podržavati napore UN da dovedu sukobljene strane za pregovarački sto.

Međunarodna koalicija predvođena Saudijskom Arabijom, koja ima podršku SAD i podržava vladu predsednika Jemena Mansura Hadija izvela je više od 370 vazdušnih napada na položaje pobunjenika, za manje od dve nedelje.

Više od 10.000 ljudi poginulo je od početka gradjanskog rata u Jemenu 2015. godine, a milioni su raseljeni. Rat je doveo do teškog razaranja i široko rasprostranjene gladi u najsiromašnijoj zemlji arapskog sveta. Više od dve trećine jemenske populacije ima potrebu za pomoći.

Pročitajte OVDE zašto je ruska avijacija morala da interveniše u Siriji.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji