Najnovije

ŽESTOKA PORUKA IZ RUSIJE POVODOM UPADA AMERIČKOG RAZARAČA: Admiral Komojedov poziva na odbranu granica

Ruski političari i eksperti burno su reagovali na vest da je američki razarač narušio rusku pomorsku granicu u zalivu Petar Veliki, ocenivši taj korak kao bezobrazluk i provokaciju.

Ruska mornarica (Foto: mil.ru)

Prema rečima članice Komiteta za međunarodne poslove Državne dume Rusije Elene Panjine, ovo je pokušaj eskalacije u rusko-američkim odnosima.

„To je politička provokacija u kojoj sve ima značaj, pa i ime 'DŽon Mekejn' koji je bio glavni rusofob i zakleti neprijatelj Rusije, po kome je američki brod i dobio ime“, kaže Panjina.

Isto mišljenje deli i bivši komandant Tihookeanske flote admiral Viktor Fjodorov.

„To je grubo kršenje međunarodnog pomorskog prava, prema kome teritorijalne vode Rusije određuje linija od zapadnog do istočnog rta na udaljenosti od 12 milja od obale“, objašnjava admiral.

Kako je rekao, Amerikanci su počinili ovaj prekršaj, jer ne priznaju tu liniju kao granicu teritorijalnih voda Rusije.

Bivši komandant Crnomorske flote Rusije, admiral Vladimir Komojedov je današnji incident sa američkim vojnicima ocenio kao bezobrazluk i pozvao je rusko rukovodstvo da pažljivo isplanira odbranu državnih granica.

U intervjuu za radio-stanicu NSN, admiral je naglasio da je bezobrazno ponašanje američkih mornara postalo moderno.

„Ne može se tako postupati. Treba poštovati suverenitet, granice, teritorijalne vode.  Naravno, niko neće upotrebiti protiv njih oružje, ali 'idu na živce'. Generalni štab treba da razmotri kako štitimo granicu i ko za to snosi odgovornost“, objasnio je Komojedov.
Da je doneta odluka da se primeni manevar taranskog udara protiv američkog broda, odgovornost za to bi snosila Amerika, dodaje admiral.

„Taranski udar je prinudna mera protiv narušitelja. On i snosi odgovornost, u ovom slučaju – Sjedinjene Američke Države“, konstatovao je admiral.

Predsednik i član izvršnog komiteta ruskog Udruženja za međunarodno pravo Anatolij Kapustin da bi u cilju sprečavanja sličnih incidenata u budućnosti trebalo zaključiti sporazum sa Amerikom o priznavanju ruskih istorijskih voda.

On objašnjava da se po međunarodnom pravu zaliv može smatrati teritorijalnim vodama ako mesto gde se uplovljava u zaliv nije šire od 24 nautičke milje.

„Ali Rusija istorijski zaista koristi zaliv Petra Velikog kao teritorijalno more, stoga svuda u našim dokumentima stoji da mi taj zaliv smatramo našim prema ruskom zakonodavstvu, koje to utvrđuje“, rekao je stručnjak.

Kapustin dodaje da se stav Amerikanaca zasniva na tome da ne priznaju određene istorijske ili teritorijalne vode Rusije ili nekih drugih zemalja.

Prema njegovim rečima, Rusija ima zakonito pravo da reši pitanje teritorijalnih voda.

Kapustin poziva da se sklopi sporazum sa SAD, ali, prema njegovim rečima, Amerikanci neće pristati na to.

Ranije je saopšteno da je američki razarač „DŽon Mekejn“ ušao u teritorijalne vode Rusije, prešavši dva kilometra preko granične linije. Ruski brod „Admiral Vinogradov“, koji je direktno pratio američki razarač, upozorio je strani brod na nedopustivost takvih dejstava i mogućnost „primene manevra taranskog udara za izbacivanje uljeza iz teritorijalnih voda. Nakon upozorenja američki razarač odmah otišao u neutralne vode.

Kako svetske sile stavljaju Kim DŽong Unu novac u džep, a da to ni ne znaju pročitajte OVDE.

Izvor: rs.sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji