Najnovije

NIKADA NEĆEMO POVRATITI DONBAS VOJNIM PUTEM! Ukrajinski general priznao da bi pretrpeli velike gubitke

Vrhovni komandant oružanih snaga Ukrajine, general Ruslan Khomčak izjavio je da ne postoji „čisto vojno rešenje“ za povratak Donbasa.

Ukrajinska vojska (Foto: Ministarstvo odbrane Ukrajine)

U slučaju da se primeni sila, Kijev će prekršiti međunarodno humanitarno pravo u pogledu vojnih operacija na teritoriji gusto naseljenih područja. Pored toga, ukrajinski vojnici će pretrpeti „ozbiljne“ gubitke i postoji „rizik od ruskog mešanja“, smatra general.

Ranije je stalni predstavnik Rusije pri OEBS-u Aleksandar Lukaševič rekao da ukrajinske vlasti nisu ispunile ono što je dogovoreno na sastanku „Normandijske četvorke“ u Parizu u decembru 2019. godine. Prema njegovim rečima, Kijev nije obavio posao da zakon o posebnom statusu Donbasa učini trajnim i da odražava posebnosti regionalne samouprave u ustavu zemlje. Mehanizam za uvođenje statusnog zakona prema „Štajnmajerovoj formuli“ takođe je suspendovan.

Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014.

Prema najnovijim podacima Ujedinjenih nacija, oko 13 hiljada ljudi postalo je žrtvama sukoba. Tokom sastananaka Minske kontakt-grupe se raspravlja o pitanju nagodbe koja je od septembra 2014. godine već usvojila tri dokumenta o deeskalaciji, ali se sukobi nastavljaju.

Vrhovna rada je u januaru 2015. godine potpisala izjavu u kojoj se Rusija naziva „zemljom agresorom“. Moskva negira optužbe ukrajinske strane i naziva ih neprihvatljivim. Rusija je više puta izjavila da nije razlog unutrašnjeg sukoba u Ukrajini i da je zainteresovana da Kijev prevaziđe političku i ekonomsku krizu.

Kako je sirijska vojska uništila turske tenkove pogledajte OVDE.

Izvor: rs.sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Urbancube