Najnovije

VOJSKA PREUZIMA VLAST U DRŽAVI SA NUKLEARNIM NAORUŽANJEM: ''Puzeći puč'' zahvatio zemlju

Pakistanska vojska počinje polako da preuzima vlast u zemlji, izvestili su Blumberg i drugi mediji. Neki analitičari ovo nazivaju "puzećim pučem" koji prati nagli pad rejtinga premijera Imrana Hana. Stručnjaci tvrde da pakistanski lider gubi popularnost usporavanjem ekonomskog rasta, višim cenama i korupcijskim skandalima koji uključuju ljude iz njegovog najužeg kruga. U tom kontekstu, autoritet pakistanske vojske raste.

Pakistanska vojska (Foto: Ministarstvo odbrane Pakistana)

Najmanje desetak bivših i sadašnjih vojnih lica zauzimaju istaknute vladine funkcije u oblastima ekonomije, energetike, vazdušnog saobraćaja, zdravstva (što je posebno važno zbog pandemije koronavirusa) itd.

Ali što je najvažnije, podrška vojske Imranu Hanu i njegovom pakistanskom Pokretu pravde je poput vazduha. Oružane snage su najmoćnija institucija u Pakistanu, a Imran Han se ne smatra nezavisnom figurom, već štićenikom pakistanske vojske.

Prave gazde države

Kada govorimo o pakistanskim oružanim snagama, naravno, odmah pomislimo na generala Kamara DŽaveda Badžvu, načelnika Generalštaba vojske, jednog od najuticajnijih ljudi na svetu, prema časopisu Forbs, a faktički najuticajnijeg čoveka u Pakistanu.

Uz njegovu pomoć, drugi general, Asim Badžva, zauzeo je toplo mesto pored premijera, postavši njegov najbliži savetnik. Vojska nije izgubila svoj politički uticaj ni nakon velikog korupcijskog skandala kada su novinari celom svetu govorili o carstvu porodice Badžva.

Reč je o 99 kompanija osnovanih u SAD, Kanadi, UAE i Pakistanu. Među njima su, na primer, franšiza za rad 133 picerije vredna oko 40 miliona dolara. Generalno, država porodice generala Asima je jaka oko 100 miliona dolara, što nije u opasnosti, jer su jaja položena u različite korpe. To se ne može reći za novinara Ahmada Nuranija, koji je razotkrio mrežu Badžva. Nakon objavljivanja podataka o finansijama generala preti mu smrt.

Čini se da bi osoba poput Asima Salima Badžve trebalo da ode u zatvor ili progonstvo. Umesto toga, dozvoljeno mu je da vodi stvaranje Kinesko-pakistanskog ekonomskog koridora (CPEC), velikog infrastrukturnog projekta koji je Kina pokrenula u okviru Inicijative '’'Jedan pojas – jedan put'’ predsednika Si Đinpinga. Troškovi CPEC-a procenjuju se na 60 milijardi dolara.

Tako porodica Badžva postaje još uticajnija, bogatija i neranjivija. A pakistanska vojska će proširiti svoj uticaj na sve provincije zemlje, sve komercijalne projekte koji se odnose na zemlju, usluge, bezbednost i, što je najvažnije, odnose sa Kinom. To je dodatak činjenici da vojska već kontroliše Nacionalnu upravu za auto-puteve (NHA) i Upravu za razvoj vode i energije (WAPDA).

Uticaj vojske će rasti

Mnogi izražavaju nezadovoljstvo načinom na koji se premijer Imran Han nosi sa situacijom u Pakistanu tokom pandemije. Može se videti da je i sam Han veoma povređen zbog ovoga, ali ne može ništa da učini.

Vojska ponovo preuzima kontrolu nad sprovođenjem politike borbe protiv koronavirusa. Ovim pravcem rukovodi general-potpukovnik Hamud uz-Zaman Han. On je taj koji posebno kontroliše novčanik iz kojeg se dodeljuju sredstva za mere za suzbijanje pandemije virusa KOVID-19.

Pakistanska vojska sada reguliše transport, vazduhoplovstvo, brodarstvo, infrastrukturne projekte, telekomunikacije, električnu energiju, preradu hrane i poljoprivredu.

Čini se da se opoziciji to možda ne bi svidelo? Zapravo, kao što je Imran Khan s pravom primetio u svoje vreme, imenovanje vojnog osoblja na važne funkcije „nije zločin“. Međutim, postoje stvarni rizici od uspostavljanja vojne diktature, koji nisu podložni civilnoj vladi i uključeni su u svoju jasnu hijerarhiju. Dakle, „Novi Pakistan“ rizikuje da postane poput Severne Koreje: bez reformi, bez razvoja, još više zatezanja vijaka i uklanjanja demokratije.

Međunarodni analitičari uvereni su da pakistanska vojska podržava marionetskog premijera upravo u cilju sprovođenja njihovih planova i sprečavanja slabljenja položaja vojske.

Važno je napomenuti da pakistanska vojska u svom arsenalu poseduje i nuklearno naoružanje, što zemlju čini nuklearnom silom.

Kakav novi vojni savez se stvara, saznajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Urbancube