Najnovije

MESTO GDE ĆE SE RUSIJA I AMERIKA SUKOBITI: Uskoro doleću bombarderi

Jačanje američkog prisustva u Norveškoj imaće negativne posledice po sam Oslo, piše NRK.

Arktik (Foto: Pixabay)

Prema rečima profesora Akademije oružanih snaga Norveške, potpukovnika Turmuda Hejera, upravo ta država može postati tačka sudara dve države u slučaju pogoršanja u vojnim odnosima.

„Norveška sve više učestvuje u rivalstvu između velesila Rusije i SAD. Shodno tome, raste i rizik da će, u slučaju sukoba ili krize, ako izmakne kontroli, Norveška postati ratište između SAD i Rusije“, rekao je Hejer.

On je primetio da je poslednjih godina Norveška dobila ulogu strateški važne teritorije u naprednoj odbrani Sjedinjenih Država na krajnjem severu, jer se nalazi najbliže „pretnji od koje se Amerika najviše plaši u kriznoj situaciji, tj. nuklearnih snaga Rusije “.

Hejer veruje da su SAD posvećene obuzdavanju Rusije. Norveška će u trenutnoj situaciji, prema njegovom mišljenju, morati da uravnoteži obe sile.

„Norveška i SAD vode novi hladni rat sa Rusijom“, rekao je profesor.

Ranije su internet portali pisali da će četiri američka bombardera B-1B Lancer biti razmeštena u norveškoj vojnoj bazi u februaru.

Međutim, nije bilo zvanične potvrde ove informacije, šef službe komunikacija norveškog vazduhoplovstva Stine Barklaj Goslan uzdržao se od komentara.

U januaru je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, tokom videokonferencije sa norveškom kolegenicom Ine Eriksen Serejde, rekao da je jačanje vojne aktivnosti Osla i unapređenje NATO infrastrukture ka ruskim granicama preplavljeno negativnim posledicama po Arktik. Takođe je izrazio nadu u obnavljanje dobrosusedskih odnosa dve zemlje.

Šta Pentagon i NASA planiraju na Mesecu, saznajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji