Najnovije

UKRAJINA PRONAŠLA KRIVCA ZA ''ILOVAJSKU KOTAO''? Trag čuvene bitke vodi do ruskog generalštaba

Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) osumnjičila je zamenika ministra odbrane Rusije general-pukovnika Andreja Kartapolova za organizovanje Ilovajskog kotla, piše na zvaničnoj Fejsbuk stranici ove službe.

DNR (Foto: RIA Novosti)

Napominje se da je ruski general osumnjičen za zadiranje u teritorijalni integritet Ukrajine i kršenje ratnih zakona. Prema istrazi, Kartapolov, koji je u to vreme bio na mestu zamenika načelnika Generalštaba Ruske Federacije, učestvovao je u organizovanju borbi na području grada Debaljcevo, a takođe je komandovao jedinicama snage  Donjecke i Luganske Narodne Republike (DNR i LNR).

❗️SBU povіdomila pro pіdozru zastupniku mіnіstra oboroni RF Služba bezpeki Ukraїni povіdomila pro pіdozru zastupniku...

Posted by Služba bezpeki Ukraїni on Četvrtak, 18. februar 2021.

Pretpretresnu istragu provodi Tužilaštvo Ukrajine, saopštava SBU.

Ranije je vrhovni komandant oružanih snaga Ukrajine general-pukovnik Ruslan Homčak govorio o predlogu da se vojska pusti iz Ilovajskog kotla, ali da tamo ostavi ukrajinske dobrovoljce.

Borbe za Ilovajsk vođene su u avgustu 2014. godine između jedinica Oružanih snaga Ukrajine, Ministarstva unutrašnjih poslova i dobrovoljačkih formacija s jedne i milicije DNR s druge strane. Kasnije su ti događaji postali poznati pod nazivom Ilovajski kotao, s obzirom da su ukrajinske snage bezbednosti, koje su prvo zauzele značajan deo grada, tada bile opkoljene i pretrpele velike gubitke tokom proboja. Glavno vojno tužilaštvo Ukrajine tada je izbrojalo 366 mrtvih, a istražna komisija Vrhovne rade proglasila je da broj žrtava među snagama bezbednosti može premašiti hiljadu ljudi.

Kakav snimak je objavila Asadova armija, pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji