Najnovije

CEO SVET SE NAORUŽAVA: Rashodi na odbranu porasli

U 2020. godini globalna potrošnja za odbranu porasla je za 3,9% uprkos pandemiji koronavirusa. Ovo je navedeno u pregledu Međunarodnog instituta za strateške studije (IISS).

Vojnik (Foto: Pixabay)

„Globalna potrošnja za odbranu u 2020. godini dostigla je 1,83 biliona dolara - godišnja stopa rasta od 3,9% u realnom smislu“, kaže se u izveštaju.

Istovremeno, dve trećine rasta otpalo je na vojne budžete Sjedinjenih Država i Kine - povećanje potrošnje za odbranu za 6,3% u Sjedinjenim Državama; a u Kini - za 5,2%, što je nešto manje od 2019. godine (5,9%). Napominje se da su kineski programi pomorske gradnje delimično uticali na pokazatelje globalnog povećanja odbrambene potrošnje i njenog rasta u Aziji.

Većina sve vojne potrošnje u svetu pada na Sjedinjene Države - 40%, ili 738 milijardi dolara.

U 2020. godini potrošnja za odbranu porasla je i u Evropi - za 2%.

Rusija, koja je povećala ove stavke rashoda za 3,8% u 2020. godini, primetiće se njihovo smanjenje ove godine: na primer, Moskva je „uspela da sprovede samo mali porast od 1,4% za 2021. godinu, što će realno biti izraženo u smanjenje od 3,6% ".

„Ukupna vojna potrošnja u Rusiji (uključujući penzije, smeštaj za vojsku i zdravstvenu zaštitu i socijalnu podršku) treba smanjiti sa udela više od 4,1% BDP-a na ispod 3,8% BDP-a do 2023. godine“, kaže se u dokumentu.

U 2019. godini globalna potrošnja za odbranu porasla je 4%, što je rekord decenije.

Kako je raketni sistem S-400 izazvao saobraćajnu nezgodu, pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji