Najnovije

SLOBODA ILI SMRT: Parada za 200. godišnjicu nezavisnosti Grčke, tenkovi, avioni, konjica,... (VIDEO)

Grčka je danas proslavila 200. godišnjicu nezavisnosti u Atini pred političkim i vojnim vođama, kao i gostima iz Britanije, Francuske i Rusije, spektakularnom paradom.

Vojna parada u Grčkoj (Foto: Jutjub)

Prestolonaslednik Velike Britanije princ Čarls i njegova supruga Kamila, vojvotkinja od Kornvola, kiparski predsednik Nikos Anastasiades, ruski premijer Mihail Mišustin i francuska ministarka odbrane Florans Parli prisustvovali su paradi nakon polaganja venaca u grobnici nepoznatog vojnika ispred parlamenta, preneli su grčki mediji.

Ove godine, s obzirom na pandemiju korona virusa, javnosti nije bilo dozvoljeno da prisustvuje godišnjoj paradi, preneo je "Katimerini".

Grčka policija sprečila je održavanje sedam skupova i marševa, većinom nacionalističkih grupa.

Na paradi su učestvovali tenkovi koji su prolazili ispred parlamenta i vojni avioni koji su nadletali Akropolj.

Među letelicama su bili borbeni avioni francuske proizvodnje Rafal, koje je Grčka nabavila kako bi nadogradila svoj vojni program.

Na paradi je učestvovala i konjička jedinica, kao i kopnene, vazduhoplovne i mornaričke trupe, pripadnici policije, vatrogasne službe i obalske straže.

Tu su bili i pripadnici jedinice Evzones, elitne jedinice u uniformama grčkih vojnika koji su se borili protiv Turaka tokom okupacije Grčke od strane Otomanskog carstva i rata za nezavisnost.

Jedinica sada služi kao predsednička garda, 25. mart je jedan od najvažnijih datuma helenizma jer se obeležava godišnjica grčkog rata za nezavisnost.

Kako je Šojgu ojačao Krim, pogledajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Urbancube