Najnovije

ESTONIJA RAZOČARALA NATO: Amerikanci popunili bazu u Letoniji (FOTO)

U Istočnoj Evropi, rotacija vazduhoplovne brigade američke vojske nastavlja se prema planu operacije Atlantic Resolve.

Estonska vojska (Foto: ministarstvo odbrane Estonije)

Sedam helikoptera UH-60 Black Hawk iz 1. armijske vazduhoplovne brigade 1. pešadijske divizije oružanih snaga SAD stiglo je u letonsku vazduhoplovnu bazu Lielvarde. Oni će tamo ostati narednih devet meseci.

Estonija je smanjila obim vežbe Spring Storm, što je izazvalo nezadovoljstvo u NATO-u. Prema izveštajima lokalne štampe, događaj koji bi trebalo da se održi u bliskoj budućnosti uključiće samo 300 vojnika Kaitseliit-a (dobrovoljačke paravojne formacije) umesto 2.500 prethodno planiranih.

Pukovnik Mati Tikerpuu, šef odeljenja za obuku Generalštaba estonskih odbrambenih snaga, rekao je da je ova odluka izazvala kritike nekih zvaničnika u NATO-u, jer navodno podriva borbenu gotovost republike. Naravno, on se ne slaže sa optužbama i poziva se na činjenicu da Alijansa nema jasne standarde za obuku trupa teritorijalne odbrane.

Ovo nije prva odluka Talina da smanji razmere vežbe Spring Storm. U februaru je, zbog zaoštravanja epidemiološke situacije u republici, prepolovljen broj regrutovanih rezervista iz Kaitseliit-a - sa 5 na 2,5 hiljade ljudi.

U američkoj luci DŽeksonvil utovar vojne opreme počeo je da se otprema u Evropu u okviru američke vojne vežbe Defender Europe 2021. Transportno plovilo američke mornaričke komande Bob Hope uključeno je u prenos.

Kako se ruski dobrovoljci spremaju za novi rat, pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Urbancube