Najnovije

POBUNA! MLADI UKRAJINCI NEĆE DA PUCAJU NA RUSE! Roditelji plaćaju i po 3.000 dolara da im sinovi idu na front u Donbas!

Jedan broj vojnika ukrajinske armije odbija da puca na ciljeve u Luganskoj i Donjeckoj oblasti.

Ukrajinska vojska (Foto: Jutjub)

Oni su svesni da bi mogli da dobiju odgovor sa druge strane Donbasa. Osim toga vojnici 80. ukrajinske brigade odbijaju da se kreću po poljima gde su sa obe strane fronta postavljene mine. Zbog toga su morali da dođu ukrajinski generali kako bi podigli ratni moral kod vojnika.

Bez obzira na propagandu Kijeva, nije malo vojnika koji ne žele da bezrazložno i glupo rizikuju život. Na liniji razdvajanja vojska samoproglašene Luganske republike 14. marta je oborila ukrajinsku bespilotnu letelicu koja je iz vazduha pravila snimke pomoću kojih je ukrajinska artiljerija "nameštala" svoja gađanja.

Zbog toga što u Kijevu pripremaju novi zakon koji će povećati kazne za one koji se ne odazovu na vojni poziv, članovi vojnih komisija povećali su sume mita koje im daju oni koji ne žele da obuku uniformu i odu na front. Ukrajinski novinari pišu da roditelji dece koja ne žele da idu u vojsku sada plaćaju i po 3.000 dolara. Oni koji regrutuju vojnike očigledno dele novac sa vojnim lekarima koji "oslobađaju" mladiće služenja vojnog roka zbog "zdravstvenih razloga".

Osobe koje uzimaju mito to "poskupljenje usluga" objašnjavaju sadašnjim većim rizikom jer vlasti iz Kijeva imaju češće provere. Po novom zakonu koji je predložio predsednik Vladimir Zelenski, a koji će uskoro biti usvojen, povećane su novčane kazne za primanje mita, ali su predviđene i zatvorske kazne za ovu vrstu prekršaja.

Novost koju donosi taj zakon je i to da će prilikom zapošljavanja građani morati da donesu i vojnu knjižicu. Rezervisti će morati da idu ili na vojne vežbe ili u zonu razdvajanja u Donbasu. Osim toga, od januara prošle godine na predlog partije Zelenskog u vojsku se ide sa 18 godina a ne kao ranije od 20.

To što veliki broj mladih ljudi u Ukrajini ne želi da ratuje je dokaz da rukovodstvo mora da traži kompromisno rešenje oko Donbasa sa ljudima koji tamo žive.

Nema para za profesionalce

Predsednik Zelenski pokušava da ratnom retorikom podigne sebi rejting koji mu je ozbiljno pao poslednjih godinu dana. U Kijevu se ponovo počelo govoriti i o potrebi da Ukrajina ima potpuno profesionalnu armiju koja bi odgovarala standardima vojnog saveza NATO. Ali za to sada Ukrajina nema dovoljno novca.

U kakvom stanju je Asad pročitajte OVDE.

Izvor: Večernje novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji