Najnovije

UKRAJINA PRIZNALA: Sa NATO paktom se spremaju za rat protiv Rusije, i Balkan u fokusu

Kijev je priznao zajedničku pripremu sa NATO alijansom za rat oko Krima, rekao je portparol ukrajinske delegacije u kontakt grupi za rešavanje situacije u Donbasu, Oleksij Arestovič, u intervjuu ukrajinskim medijima.

Ukrajinska vojska (Foto: Jutjub)

Prema njegovim rečima, u okviru NATO vežbi Defender Europe 2021 razradiće se situacija oružane konfrontacije, rata sa Rusijom. Arestovič je dodao da će im glavni fokus biti Balkan, Krim i sve na severu.

Napominje se da će najveće NATO vežbe od Hladnog rata, Defender Europe 2021, biti održane u maju i junu, a Ukrajina, Gruzija i Moldavija su aktivno uključene kao zemlje partneri Alijanse.

Ranije je objavljeno da se nova vojna strategija Kijeva u slučaju rata sa Rusijom zasniva na algoritmu prema kojem sukob između zemalja započinje odgovorom na agresiju ili pretnju ukrajinskoj vojnoj bezbednosti. Prema sajtu Strana.ua, nova strategija izričito ne navodi da neprijatelj mora da krši državnu granicu. Prema njemu, učešće vojske i specijalnih snaga je dozvoljeno ako postoji „oružani sukob izazvan i podržan spolja na teritoriji Ukrajine“.

Odnosi između Kijeva i Moskve naglo su se pogoršali nakon ponovnog ujedinjenja Krima sa Rusijom u martu 2014. i izbijanja sukoba u Donbasu u aprilu iste godine. Deo Donjecke i Luganske oblasti proglasio je nezavisnost. Kijev je silom pokušao da povrati otcepljene regione, ali bez uspeha. Ukrajina optužuje Rusiju za oružanu agresiju i okupaciju Krima i regiona Donbasa. Moskva sebe ne smatra stranom u sukobu i odbacuje tvrdnje.

Kakvo naoružanje dobija borbeno vozilo Despot, saznajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Urbancube