Najnovije

OTVORENI DOKUMENTI PENTAGONA: Evo za koga je radio aktuelni lider Islamske države

Trenutni lider „Islamske države“ Abu Ibrahim al-Hašemi al-Kuraši bio je obaveštajac američke vojske 2008. godine. Relevantne materijale predstavilo je američko Ministarstvo odbrane, a objavio Vašington Post.

Islamska država (Foto: Jutjub)

Na desetine dokumenata sa kojih je skinuta oznaka tajnosti su izveštaji o ispitivanju terorista tokom njegovog boravka u logoru za ratne zarobljenike u Iraku. Poznato je da je on inicirao saradnju sa američkom administracijom.

Terorista koji je izašao iz Al-Kaide, pomagao je u izradi skica izgleda ključnih terorista, delio mesta okupljanja svojih bivših drugova, a takođe je pružio i mnoštvo drugih informacije.

„Učinio je mnogo stvari da bi spasio vlastiti vrat i nije skrivao neprijateljstvo prema strancima u ID, čak i tokom ispitivanja“, rekao je Kristofer Majer, pomoćnik ministra odbrane SAD.

Al-Kuraši je zarobljen krajem 2007. ili početkom 2008. godine. Tačan datum puštanja na slobodu nije poznat, ali je snimanje saslušanja prekinuto u julu 2008. godine.

Upravo je on zamenio Abu Bakra al Bagdadija početkom novembra 2019. godine, nekoliko dana nakon što su SAD najavile likvidaciju prethodnog lidera ID.

Šta je ruska vojska učinila džihadistima u Siriji, pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Urbancube