Najnovije

RAT SA IRAKOM POČELI SU APAČI: Task Force Normandy topovima je najpre uništila radare i napravila koridor za sejanje smrti!

Sedamnaestog januara 2021. godine navršava se tačno 30 godina od operacije „Pustinjske oluje“ koju su otpočele Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, većina evropskih zemalja i arapska koalicija, kako bi se oslobodila naftom bogata zalivska državica Kuvajt, koju je Sadam Husein zauzeo 2. avgusta 1990. godine.

Napad u Iraku. (Foto: Jutjub)

Operacija „Pustinjska oluja“ zvanično je započela u ranim jutarnjim časovima tačno u 02.36 po bagdadskom vremenu kada je osam borbenih helikoptera AH-64A „Apač“ koji su pripadali 101. vazduhoplovnom puku, 101. vazdušno jurišne divizije američke vojske u pratnji dva helikoptera MH-53J „Pave Lov“ okupljeni u novoformiranu udarnu grupu „Task force Normandy“ lansirali protivoklopne rakete „helfajer“ na iračke osamtračke radare na jugu Iraka uz samo granicu sa Saudijskom Arabijom. Posao uništenja osmatračkih radara i iračkih jednica koje su se zatekle dovršen je vatrom topova M 230 Chain Gun kalibra 30 mm.

Ovim iznenadnim udarom „Task force Normandy“ stvoren je koridor od nekih 20 milja (oko 40 kilometara) korz dubinu iračke teritorije korz koji su prvi prošli taktički bomabrderi F-117A „Night hawk“, i borbeni avioni F-15 i F-16 koji su napali unapred snimljene i locirane položaje iračke PVO u okolini Bagdada.

U prvim minutama posle ovog napada stotine aviona kroz napravljeni koridor ušlo je u Irak i započeli seriju vazdušnih udara na položaje iračke avijacije i PVO.

Ubrzo nad Bagdadom pojavili su se i bombarderi F 117A, kao i krstareće rakete lasnirane sa brodova i podmornica koje su padale po zadatim ciljevima. Takođe u isto vreme avioni F-117A su izbacili i prve bombe na centre PVO u južnom i zapadnom Iraku.

U prvim minutama rata uništen je bio ili paralisan veći deo iračkih raketnih jednica, kao i komandnih mesta, što je stvorilo prostor za uništenje iračkih jednica u Kuvajtu kao i jedinica Republikanske garde, a u narednim danima na udaru se našla i civilna infrastruktura.

Peking poslao upozorenje SAD! Više o tome OVDE.

Izvor: Kurir

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji