Najnovije

IZRAELCI KRENULI ŽESTOKO! Napadnuta baza vojske! (FOTO)

Izraelska vojska napala je sirijsku bazu PVO odgovornu za raketni incident 22. aprila, a povodom toga su otkriveni novi satelitski snimci.

Izraelska vojska. (Foto: Jutjub)

Baza, koja se nalazi u blizini grada Dumaira, oko 35 km istočno od glavnog grada, lansirala je protivavionsku raketu S-200 na izraelske ratne avione koji su rano 22. aprila trebali da izvrše vazdušne udare na periferiji Damaska. 

Sirijska raketa je promašila cilj, ali je nastavila da leti oko 250 km dalje u dubinu Izraela, da bi pala na oko 40 km od nuklearnog reaktora Dimona. Izraelska vojska je pokušala da presretne raketu. Međutim, na kraju je pokušaj propao. Za sve je kriv napredni izraelski protivraketni sistem "Strela".

Očekuje se da će Bajden koristiti reč genocid u saopštenju u subotu, povodom dana sećanja na genocid nad Jermenima i da će tako ispuniti obećanje iz predizborne kampanje, objavio je Blumberg, pozivajući se na dobro upućene izvore.

On će tako biti prvi američki predsednik posle 40 godina koji će zločin iz 1915. godine nazvati genocidom.

Bela kuća nije to spominjala u saopštenju objavljenom povodom Bajdenovog telefonskog razgovora sa Erdoganom, navodeći samo da je Bajden rekao turskom predsedniku kako je zainteresovan za "konstruktivne bilateralne odnose, sa proširenim poljima saradnje i efektivnim upravljanjem tema o kojima se ne slažu".

Složili su se da se sretnu tokom NATO samita u Briselu u junu, saopštila je Bela kuća. Ronald Regan bio je poslednji američki predsednik koji je 1981. godine govorio o genocidu nad Jermenima, ali je ubrzo povukao te izjave posle pritisaka iz Turske.

Erdogan je kritikovao druge zemlje, koje su masovne egzekucije, masakre i proterivanje Jermena nazivali genocidom, pa se očekuje da Bajdenova deklaracija uzdrma odnose NATO saveznika, navodi Blumberg.

Vučić prvi put prokomentarisao optužbe protiv Palme! Više o tome OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Urbancube