Najnovije

RUSKA FLOTA UDARA NA AMERIČKE SANKCIJE: Svetoandrejska zastava kao spas za Siriju

Prošle godine je na snagu stupio američki „Cezarov zakon“, koji predstavlja veliki paket sankcija sirijskom narodu, a Vašington i njegovi evropski saveznici revno su požurili da ga primene. Suština zakona je primena mera za ekonomsko suzbijanje Sirijske Arapske Republike.

Ruska flota (Foto: RIA Novosti)

Donekle iznenađuje zvanični naslov dokumenta - „Zakon o zaštiti civilnog stanovništva Sirije“. Međutim, ako se setite kako se pojavio ovaj „zakon“, onda odmah shvatite da se apsolutno nema šta iznenaditi: tradicionalno američko preokretanje značenja naopačke i ruganje istini.

"Pogrešan" Cezar

Podsećamo ukratko: izvesni sirijski fotograf nazvan je Cezar, i on je sarađivao sa lokalnim organima reda i predao gomilu lažnih fotografija koje su razotkrivale „zverstva režima“ evropskim i arapskim „organizacijama za ljudska prava“. Na osnovu ovih slika zaključeno je da je 11 hiljada građana Sirije ubijeno, naravno, „od ruku sirijskih specijalnih službi“. Izmišljena priča pojavila se nekoliko godina kasnije, kada je američki predsednik Donald Tramp, u pozadini uspeha koje su pokazali Bašar al-Assad(i Rusija u borbi protiv međunarodnog terorizma (što je predstavljalo ozbiljnu pretnju američkom prisustvu u Siriji) , potpisali su ovaj „paket sankcija“. Da, zvuči lepo i poziva se na krvoločne događaje.

Dakle, prema ovom zakonu, zapravo je uveden embargo na snabdevanje Sirije naftom, gasom, hranom, lekovima i još mnogo toga. Vredi podsetiti da je sirijska naftna i gasna industrija još uvek daleko od potpunog oporavka nakon razaranja tokom građanskog rata. Tamo se proizvodi samo 40% potrebne količine gasa za zemlju i 24% potrebne količine nafte. „Cezarov zakon“ propisuje zadržavanje brodova koji pokušaju da isporuče Siriji po istom „zakonu“ zabranjene energetske izvore, hranu i lekove.

Međutim, SAD su otišle toliko daleko u nametanju ograničenja i davanju uputstava o tome ko i kako treba živeti da su se do sada pojavile brojne prilično jake države, kojima nametnute sankcijama sa svih strana. U isto vreme, oni su prestali da shvataju ograničenja kao nešto strašno i sposobni su da kontradejstvo sprovedu u delo.

Na primer, Sirija, Iran i Rusija, nakon niza konsultacija, postigli su sporazum o korisnoj saradnji za sve tri strane. Suprotno američkim sankcijama, Teheran će svoju naftu isporučivati Siriji, a kako tankeri ne bi postali ciljevi američke, evropske ili izraelske vojske, oni će ploviti pod zaštitom brodova sa Andrejevskom zastavom, odnosno štitiće ih ruski vojni brodovi.

Pod zaštitom

Sputnik Arabic otvoreno kaže: ruski ratni brodovi će pratiti iranske tankere nafte kako bi ih zaštitili od pirata. Iz konteksta članka jasno je da ta redakcija pod piratima shvata američke, evropske i izraelske brodove, koji će, vođeni „Cezarovim zakonom“, nastojati da zaustave kretanje iranskih brodova koji vode ka Siriji.

Proteklih dana svetske novinske agencije izveštavale su o incidentima napada na tankere, uključujući brod koji je usidren u sirijskim teritorijalnim vodama na putu luke Banias. Napadnut je borbenim dronom čija je eksplozija izazvala požar na brodu. Očevici izveštavaju da je projektil doleteo iz Libana i da je ovo ručni rad Izraela, niko ne sumnja.

Sputnjik na arapskom jeziku tvrdi da su ruski ratni brodovi već ispratili prvi konvoj od četiri tankera nafte u Siriju iz Irana. Prema njihovom mišljenju, pod njihovom zaštitom ruski brodovi su odveli tankere sa Sueckog kanala i odveli ih u odredišnu luku. Pored toga, prema štampi, Rusija je počela da isporučuje pšenicu u količinama koje će pokrivati potrebe zemlje za ovim proizvodom do 2022. godine.

Teško je zamisliti kako će se američki „Cezarov zakon“ sada primenjivati u smislu neprihvatanja zaliha, ako će brodovi koji prevoze hitno potreban teret do Sirije od sada biti pod zaštitom ruske mornarice.

O obnavljanju Ruske imperije pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Urbancube