Najnovije

NOVA ERA RATOVANJA: Mašine same donose odluku koga će ubiti, Haftarove snage osetile na svojoj koži! (VIDEO)

UN su 2018. godine pokušale da otpočnu rad na ugovoru koji bi zabranio autonomno oružje, ali su taj potez blokirale i SAD i Rusija.

Rat u Libiji. (Foto: Jutjub)

Autonomne bespilotne letelice vojnog nivoa mogu same da odlete do određene lokacije, izaberu sopstvene ciljeve i ubiju bez pomoći udaljenog ljudskog operatera.

Prema izveštaju Ujedinjenih nacija, prvi put ikada je takvo oružje korišćeno u Libiji protiv snaga feldmaršala Kalife Haftara - Libijske nacionalne vojske. Ubojiti autonomni sistem naoružanja (LAWS) korišćen je još u martu 2020. godine.

UN su saopštile da su LAWS-ovi potom lovili logističke konvoje i snage koje su se povlačile sa Haftarom. Nije poznato da li je ikoga sistem ubio, ali ako je tako, to bi predstavljalo prvu žrtvu potpuno autonomnog sistema.

"Kargu-2" je jurišni dron turske kompanije STM kojim se može upravljati autonomno i ručno i koji koristi "mašinsko učenje" i "obradu slika u stvarnom vremenu" protiv svojih ciljeva.

Dron kamikaza turske proizvodnje pohvaljen je što "prilično efikasno" radi u autonomnom režimu, bez potrebe za ljudskom kontrolom.

"Kargu-2" zaista izgleda kao bilo koji drugi dron sa kvadkopterom. Glavna razlika je softver, pa čak i ako bi bio uništen bilo bi teško, ako ne i nemoguće ukloniti bilo kakav njegov vidljivi trag sa ruševina.

Ima domet od 5 kilometara i izdržljivost od 30 minuta. Leti 72 km na sat i na maksimalnoj nadmorskoj visini od 2.800 metara, sa uobičajenom visinom misije od 500 m.

Smrtonosni autonomni sistemi naoružanja programirani su da napadaju ciljeve bez potrebe za povezivanjem podataka između operatora i municije: u stvari, prava sposobnost "nađi, pucaj, zaboravi".

Tvorac bespilotne letelice "Kargu 2", STM, kaže da se uređaj "može efikasno koristiti protiv statičnih ili pokretnih ciljeva kroz svoje autohtone mogućnosti obrade slika u realnom vremenu i algoritama za mašinsko učenje ugrađene u platformu".

UN su 2018. godine pokušale da otpočnu rad na ugovoru koji bi zabranio autonomno oružje, ali su taj potez blokirale i SAD i Rusija.

Neki pozdravljaju dolazak novog doba ratova. Događaji u Libiji mogu na sličan način podeliti vreme kada su ljudi imali potpunu kontrolu nad oružjem i vreme kada su mašine same donosile odluku o ubijanju.

Raspoređivanje zaista autonomnih bespilotnih letelica moglo bi predstavljati vojnu revoluciju uporedo sa uvođenjem pušaka ili letelica - i za razliku od nuklearnog oružja, verovatno će ih lako dobiti skoro svaka vojna sila.

Ono što je zabrinjavajuće je to što ako je nova tehnologija tako jeftina i dostižna, to onemogućava odvraćanje i svaki akter je prisiljen da neprestano pokušava da bude u ofanzivi. To je tendencija razmatranja za mnoge, dok je drugi umanjuju.

Rusko mikrotalasno oružje protiv američkih činovnika! Više o tome OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji