Najnovije

AMERIKA I SAUDIJCI UZALUD POKUŠAVAJU: Huti se ne predaju

Američki specijalni izaslanik Tim Landerking sastao se sa jemenskim ministrom spoljnih poslova Ahmedom Avadom bin Mubarakom u glavnom gradu Saudijske Arabije.

Huti (Foto: Jutjub)

Strane su razgovarale o problemima mirnog rešavanja jemenskog sukoba. Obe strane su istovremeno optužile Hute iz pokreta Ansar Alah, koje podržava Iran, da odbijaju da pregovaraju i napadaju civile.

Landerking je naglasio da Vašington ne vidi mogućnost nasilnih metoda za rešavanje problema. Prema njegovim rečima, američke vlasti smatraju da su neophodni potpun i sveobuhvatan prekid vatre i početak pregovora.

Američki specijalni izaslanik za Jemen trenutno je u Saudijskoj Arabiji i pokušava da postigne primirje između zaraćenih strana u jemenskom sukobu. Prema njegovim rečima, SAD podržavaju legitimnu vladu na čelu sa Mansurom Hadijem, i traže jedinstvo, stabilnost i sigurnost stanovništva Republike Jemen.

Zauzvrat, Ahmed Mubarak rekao je da odbijanje Huta da se dogovore o sveobuhvatnom prekidu vatre i ponovo otvore aerodrom u Sani dokazuje njihove pokušaje da iskoriste ovu situaciju, skrivajući se iza lažnih izgovora i sprovodeći iranske destruktivne namere u zemlji.

Napadi balističkih projektila iz jedinica Ansar Alah u Maribu nisu zaustavljeni, već su intenzivirani, što dodatno pogoršava humanitarnu situaciju, povećava broj civilnih žrtava i podriva međunarodne mirovne napore, rekao je on.

Ranije su brojne države, uključujući Saudijsku Arabiju, najavile spremnost da pregovaraju sa Hutima o zaključenju mirovnog sporazuma i pružanju pomoći stanovništvu koje pati od posledica neprijateljstava u Jemenu. Oman je delovao kao posrednik u pomirenju strana, koje u ovom sukobu održavaju neutralnost, aktivno učestvuju u humanitarnim misijama i primaju jemenske izbeglice. Međutim, do danas nije postignut ozbiljan uspeh u okončanju sukoba.

O Izraelskom tenkovskom napadu na Siriju pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji