Najnovije

BLICKRIG HUTA SE NASTAVLJA: Ne odustaju od Mariba, tuku ga sa svih strana, južne saudijske oblasti gore u plamenu

Portparol Huta, brigadni general Jahja Sare, rekao je da je izvršen uspešan napad na pozicije koalicije predvođene Saudijskom Arabijom u južnim delovima Kraljevine.

Huti (Foto: Jutjub)

On tvrdi da su Huti u protekla 24 sata koristili pet balističkih projektila i pet dronova u zajedničkoj operaciji na "osetljivim" vojnim položajima na jugozapadu Saudijske Arabije.

Operacija je imala za cilj kamp Saudijske nacionalne garde u Nadžranu i vojne položaje na međunarodnom aerodromu Abha u gradu Abha, kao i vazduhoplovnu bazu Kralj Halid u Kamis Mušajtu. Sare je u tvitu rekao da je pogodak bio tačan.

Naglasio je da je operacija bila odmazda za tekuću opsadu i agresiju kraljevine na Jemen.

Borbe između Huta i koalicije koju predvodi Saudijska Arabija još uvek traju za grad Marib, a borbe se pojačavaju iz dana u dan, jer Huti tvrde da su izveli uspešnu vojnu operaciju rojem bespilotnih letelica na kamp za obuku na jugu Saudijske Arabije.

Televizijski kanal "Al Masirah", kojim upravljaju Huti, saopštio je da su koalicioni ratni avioni izveli 13 udara kasno 26. juna.

- Borbe su trajale do ranog jutra, oni su najteži za proteklih nekoliko nedelja - rekao je jedan od izvora, lokalni zvaničnik. 

Prema izveštajima vodećih svetskih medija (MSM), sukobi tokom vikenda doveli su do ukupnog broja poginulih od najmanje 111 na obe strane.

Zvaničnici jemenske marionetske vlade rekli su da su Huti od 24. juna vršili intenzivne napade sa severa, juga i zapada, ali nisu uspeli da slome odbranu koalicije koju predvodi Saudijska Arabija, a koja je podržana vazdušnim udarima saudijskog vazduhoplovstva.

- Ova područja bila su svedoci žestokih borbi usled artiljerijskog granatiranja sa obe strane i intenzivnih vazdušnih napada koalicije - rekao je jedan vladin vojni zvaničnik.

Pored pojačavanja ofanzive na Marib, Huti su takođe pojačali udare bespilotnim letelicama i raketama na saudijske ciljeve, uključujući i naftna postrojenja.

Ovog meseca odlazeći izaslanik UN-a za Jemen Martin Grifits rekao je u Savetu bezbednosti da su njihovi napori u protekle tri godine da okončaju rat bili "uzaludni".

U tim borbama poginule su na desetine hiljada ljudi, a oko 80 odsto Jemenaca ostalo je zavisno od pomoći u, kako UN nazivaju najgoroj humanitarnoj krizi na svetu.

Iz Amerike ponuda Rusiji koja se ne odbija. Ili najmoćnija alijansa svih vremena ili Svetski rat. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Mediji

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji