Najnovije

SAD ŠALJU AGENTE NA HAITI: Port o Prens traži i pomoć američke vojske

SAD šalje visoke zvaničnike na Haiti, na zahtev vlasti te karipske zemlje posle ubistva predsednika Žovanela Moiza. Vlasti Haitija su, međutim, tražile i nekoliko stotina američkih vojnika.

Američka vojska (Foto: army.mil)

Vlada Haitija zatražila je od Sjedinjenih Američkih Država da pošalju vojne trupe koje bi pomogle u zaštiti njihove infrastrukture, luka, aerodroma i energetskih sistema, rekao je za Si-En-En Matijas Pijer, ministar za izbore u Haitiju.

Kao odgovor na zahtev haićanske vlade, Amerika je navela da će poslati visoke zvaničnike FBI-ja i pripadnike američkog ministarstva za nacionalnu bezbednost. 

DŽen Psaki, portparolka Bele kuće rekla je novinarima u petak da "Sjedinjene Države ostaju angažovane".

Dodala je da će visoki zvaničnici FBI-ja i Odeljenja za nacionalnu bezbednost "što je pre moguće" otputavati u Port o Prens na Haitiju, kako bi pomogli u istrazi ubistva predsednika. 

Vlasti Haitija su saopštile da se teško naoružana jedinica komandosa, koja je izvršila atentat na haićanskog predsednika, sastojala od 26 Kolumbijaca i dva Amerikanca sa Haitija. 

Predsednik Haitija je ubijen u sredu, u privatnoj rezidenciji u Port o Prensu, a u napadu je ranjena i njegova supruga, koja je u teškom stanju prebačena na lečenje u Majami. 

Ubistvo predsednika Haitija dovelo je do još dubljih nemira u karipskoj državi, jer smrt Žovanela Moiza ostavlja vakuum moći i dolazi u trenutku dok se Haiti suočava s talasom ekstremnog nasilja, rastućom humanitarnom krizom i pogoršanjem situacije sa kovidom 19.

Žovanel Moiz je predsednik Haitija od februara 2017. godine, a poslednjih nekoliko godina je na meti oštrih protesta opozicije, koja ga je optuživala za korupciju, zastrašivanje i ubistva političkih rivala.

Ko pojačava ruske bezbednosne snage, saznajte OVDE.

Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Urbancube