Najnovije

ZAHAROVA OBJASNILA: Evo zašto Rusija pregovara sa Talibanima

Rusija, održavajući kontakte sa talibanima i podstičući ih da pregovaraju sa avganistanskom vladom, poštuje odredbe rezolucije Saveta bezbednosti UN, izjavila je portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Marija Zaharova (Foto: RIA Novosti)

Ranije je specijalni predstavnik ruskog predsednika za Avganistan, direktor Drugog azijskog odeljenja ruskog Ministarstva spoljnih poslova Zamir Kabulov rekao u intervjuu za RIA Novosti da je Rusija pre sedam godina počela da uspostavlja kontakte sa Talibanima zbog potrebe da im prenese svoju zabrinutost zbog bezbednosti u regionu i trenutno Moskva može da održi dijalog sa svim stranama u avganistanskom sukobu.

Zaharova je podsetila da je u martu 2020. usvojena rezolucija u kojoj je „crno na belo napisano o prioritetu, neophodnosti i podsticanju vođenja interafganistanskih pregovora, o čemu Rusija govori već dugi niz godina, i apelu na države da bi se olakšali ovi pregovori "...

„Da, zaista, pokret Talibani je zabranjen kao organizacija u našoj zemlji.

Činjenica je da je Rusija više puta naglasila da ne samo da ne podržava, već na svaki mogući način ponovo potvrđuje svoju odlučnost u borbi protiv međunarodnog terorizma i odbacivanju bilo koje terorističke aktivnosti, uključujući talibanski pokret.

Postoji još jedna nijansa, talibanski pokret je deo međuafganistanskog dijaloga, samog dijaloga koji je Savet bezbednosti pozvao sve zemlje da podstaknu“, rekla je Zaharova u emisiji Veče sa Vladimirom Solovjovom na programu Rusija-1 TV kanala.

U Avganistanu dolazi do sukoba između vladinih snaga i članova radikalnog talibanskog pokreta, koji su zauzeli značajne teritorije u ruralnim oblastima i pokrenuli ofanzivu na velike gradove.

Mirovni pregovori započeli su avganistanska vlada i Talibane 12. septembra 2020. godine u glavnom gradu Katara.

Američka administracija od 1. maja do 11. septembra obećava da će završiti povlačenje trupa iz Avganistana u punoj koordinaciji sa saveznicima.

Vašington i predstavnici pokreta su 2020. godine potpisali u Dohi prvi mirovni sporazum nakon više od 18 godina rata. On predviđa povlačenje stranih trupa iz Avganistana za 14 meseci i početak interafganistanskog dijaloga nakon razmene zarobljenika.

Da li je rat u Nagorno-Karabahu zaista završen, saznajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Urbancube