Najnovije

RUSIJA SE SPREMA ZA SUDNJI DAN! Moskva pravi specijalne avione za nuklearni rat!

Rusija radi na novom tipu aviona “Sudnjeg dana” koji uzima u obzir pojavu modernih sredstava veze i obrade informacija, uključujući one iz kosmosa. Razlog je, kako ističu ruskih eksperti, činjenica da dok god ima nuklearnog oružja nisu zaustavljene kazaljke na satu „Sudnjeg dana“.

Il-96-400M ( Foto : OAO "Aviacionnый kompleks im. S.V.Ilьюšina")

Rad na novom avionu za komandovanje trupama u slučaju nuklearnog rata već je počeo u Voronježu, saopštio je izvor iz odbrambeno-industrijskog kompleksa. „Ruske Vazdušno-kosmičke snage dobiće dva vazdušna komandna punkta na bazi Il-96-400M. Jedan od njih je u proizvodnji“, saopštio je sagovornik, napominjući da u budućnosti nije isključeni ni naručivanje trećeg aviona tog tipa.

Novi avion za komandovanje u slučaju nuklearnog napada

Ekspert Ruskog instituta za strateška istraživanja Andrej Gubin ocenjuje da je plan o takvom tipu aviona veoma aktuelan.

“Komandni punktovi koji postoje u ovom trenutku – a ima ih nekoliko različitih vrsta i modifikacija uključujući “Zveno 3S” služe za najviši nivo, za državni vrh i najvišu vojnu komandu, za njihov rad u borbenim uslovima”, navodi vojni analitičar.

Gubin objašnjava da je osnov za novi avion Il-80 koji će biti značajno usavršen i opremljen modernijom opremom. Takođe će biti poboljšane njegove karakteristike što se odnosi na domet, koji će biti udvostručen, vreme patroliranja i bolji sistem veze.

Član ekspertskog saveta pri kolegijumu Vojno-industrijskog kompleksa Rusije Viktor Murahovski kaže da su takvi avioni namenjeni za predsednika, ministra odbrane i načelnika Generalštaba kako bi se u slučaju nuklearnog sukoba obezbedilo da se bez prekida upravlja državom, trupama i strateškim nuklearnim snagama.
Radio-kompleks u novom avionu omogućiće da se predaju naredbe trupama, uključujući stratešku avijaciju, mobilne i podzemne raketne silose, podmornice-nosače strateškog nuklearnog naoružanja u radijusu od 6.000 kilometara.

Komponente aviona isključivo od ruskih proizvođača

Novi avioni su predviđeni za evakuaciju najvišeg rukovodstva zemlje i upravljanje snagama u slučaju uništavanja kopnene i satelitske infrastrukture. Imaju mogućnost dopune goriva u vazduhu i tokom leta ih prate lovci. Andrej Gubin ukazuje i na još jednu prednost perspektivne letelice.

„U izradi novog aviona, koliko je meni poznato, biće korišćeni u potpunosti ruske komponente, što će omogućiti da sistemi veze budu bezbedni od nepoželjnog uticaja i za bilo kakvo prisluškivanje. Ti sistemi veze sklapaće se potpuno autonomno, ne zaviseći ni od koga“, ističe Gubin.

On naglašava da je slična tehnička sredstva neophodno imati u sastavu naoružanja dok god se ne zaustave simbolične kazaljke na satu „Sudnjega dana“.

„U dogledno vreme ne može se očekivati da svet bude oslobođen nuklearnog oružja koje legalno poseduje pet zemalja stalnih članica Saveta bezbednosti UN, ali i neke države koje ga imaju mimo dogovora o neširenju. Takođe, u ovom trenutku avion poput ovog, sa komandnim punktovima u vazduhu, imaju SAD i Rusija, budući da je potencijalno moguć globalni sukob uz primenu nuklearnog oružja. A bez obzira na sve miroljubive izjave, bez obzira na porast humanističkih raspoloženja u svetu, dok god ima nuklearnog oružja prisutna je i konfrontacija u nuklearnoj sferi kao i pretnja od „nuklearnog mraka““, konstatuje Gubin.

Viktor Murahovski ističe da je potreba za avionom „Sudnjega dana“ vezana za pojavu nove generacije sredstava veze i obrade informacija, između ostalog i iz kosmosa. On precizira da je reč o novim satelitskim tipovima veze i sistemima kosmičke navigacije kao što je GLONASS, a osim toga na raspolaganju su i nova sredstava za obradu podataka što sve nalaže da se izgradi novi komandni punkt koji bi bio prilagođen toj novoj opremi.

Šta su Kinezi poručili Amerima pročitajte OVDE.

Izvor: rs.sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Urbancube