Najnovije

NAJVEĆI PORAZ UKRAJINSKE VOJSKE IKADA: Otvaraju se dokumenti o Ilovajskom kotlu

U Ukrajini su obećali da će deklasifikovati materijale krivičnog postupka o bitkama koje su se odigrale u avgustu 2014. godine kod Ilovajska i završile neslavnim „kotlom“ za ukrajinsku vojsku, izjavila je generalni tužilac Ukrajine Irina Venediktova.

Ilovajsk (Foto: RIA Novosti)

Kako je saopštila pres služba Kancelarije generalnog tužioca Ukrajine, Venediktova se sastala sa rodbinom poginulih, zatvorenika i nestalih ukrajinskih vojnika u "Ilovajskom kotlu".

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Službe bezbednosti Ukrajine (SBU), Ministarstva odbrane i Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine, Ministarstva za boračka pitanja Ukrajine, parlamenta i kancelarije (administracije) predsednika.

Pojašnjava se da je tokom događaja razgovarano o stanju predistražnih radnji u krivičnom postupku i rezultatima izvršenja forenzičkih ispitivanja o tim događajima.

Prema rečima Venediktove, tužilaštvo trenutno preduzima korake da obezbedi dovoljan nivo javnosti i transparentnosti rezultata istrage.

„Doneli smo odluku o potrebi deklasifikacije materijala krivičnog postupka o organizaciji i vođenju neprijateljstava na području grada Ilovajska.

Služba bezbednosti Ukrajine već je uputila odgovarajuće zahteve za skidanje tajnosti dokumenata Generalštabu Oružanih snaga Ukrajine i drugim organima radi donošenja odgovarajućih odluka ", rekla je generalni tužilac.

Ona je dodala da je sada u toku rad na poboljšanju zvaničnog sajta Generalnog tužilaštva, gde je planirano postavljanje zasebnog odeljka posvećenog „događajima u Ilovajsku“. Ovaj odeljak će sadržati informacije o toku i rezultatima istrage i fotokopije deklasifikovanih materijala.

„Društvo mora znati istinu“, zaključila je Venediktova.

Pres služba Tužilaštva je naglasila da se istraga događaja u blizini Ilovajska vodi u dva pravca:

- organizacija "invazije Ruske Federacije i izdajničkog ubistva ukrajinske vojske";
- provera okolnosti mogućeg nemara u vojnoj službi od strane vojnih zvaničnika iz reda rukovodstva „ATO“ (Antiteroristička operacija 2014. godine – prim. red.).

Tokom istrage ispitano je više od 900 žrtava i svedoka, uzeto, pregledano i ispitano više od 1.600 vojnih dokumenata.

Obim materijala krivičnog postupka je više od 300 svezaka, od kojih više od 70 ima pečat ograničenog pristupa.

Značajno je da su optužbe pripremljene samo u prvom pravcu: prvi zamenik načelnika Generalštaba Oružanih snaga Rusije i bivši načelnik Glavne uprave Generalštaba Oružanih snaga Rusije - sada zamenik ministra Odbrana, kao i još dva ruska generala u Ukrajini nazivaju se osumnjičenima „za zadiranje u teritorijalni integritet i nepovredivost Ukrajine, vođenje agresivnog rata i kršenje zakona i običaja ratovanja, u kombinaciji sa ubistvom s predumišljajem“.

Ukrajinsko državno tužilaštvo obaveštava da se sada rešava pitanje njihovog proglašenja na poternici.

Osim toga, iz Tužilaštva je saopšteno da su materijali "o počinjenju ratnih zločina" prebačeni u kancelariju tužioca Međunarodnog krivičnog suda.

Što se tiče razjašnjenja detaljnih pitanja o usklađenosti sa dokumentima sa uputstvima za dejstva vojnih zvaničnika počinjenih tokom planiranja i direktnog izlaska iz okruženja jedinica snaga operacije u Donbasu, uključujući kaznene bataljone, tada sprovodi se samo dodatno forenzičko vojno ispitivanje, a o podizanju optužnice protiv krivica još nema govora.

Podsećamo, Ilovajski kotao je jedna od najvećih pobeda Narodne milicije DNR od početka sukoba u Donbasu, a kao starešina u borbama oko Ilovajska se istakao pokojni komandant bataljona '’Somali'’ Mihail Tolstih Givi.

Šta se danas događa u Donbasu, saznajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Urbancube