Najnovije

LOŠE VESTI ZA NATO: Neće imati vremena da reaguju

Hipersonična protubrodska krstareća raketa Cirkon mogla bi američke nosače aviona staviti u veliki rizik, piše The National Interest.

Cirkon (Foto: RIA Novosti)

Autor članka Mark Episkopos, pozivajući se na ruske medije, podsetio je da će fregata Admiral Golovko postati prvi redovni nosač Cirkona. Novi projektil ima domet od jedne do dve hiljade kilometara, u zavisnosti od karakteristika lansirne platforme i uslova rada. Štaviše, brzina njegovog leta može doseći M = 9 (broj maha), ili jedanaest hiljada kilometara na sat. Takvi moćni parametri, prema pisanju autora, učiniće nervoznim udarne grupe nosača aviona američke mornarice.

Episkopos je pomenuo i članak RT, prema kojem su savremeni sistemi protivraketne odbrane na američkim razaračima poput „Arli Burk“ prvobitno bili projektovani za neutralisanje hipersoničnih krstarećih projektila i nisu pogodni za borbu protiv hipersoničnih raketa. Tako je vojni ekspert Mihail Hodarenok primetio da odbrambeni sistemi potencijalnog neprijatelja neće moći efikasno da se odupru Cirkonu zbog njegove velike brzine.

"Drugim rečima, jednostavno nemate vremena da reagujete, jer je vaš brod pogođen odmah nakon otkrivanja projektila", rekao je stručnjak.

Cirkon je prva hipersonična krstareća raketa na svetu sposobna za kontinuirani aerodinamički let sa manevrisanjem u gustim slojevima atmosfere koristeći sopstveni pogon motora na celoj ruti. Maksimalna brzina proizvoda dostiže oko devet brzina zvuka (oko 2,65 kilometara u sekundi na nadmorskoj visini od 20 kilometara, odnosno više od 10 hiljada kilometara na sat). Kao maksimalni domet navedeno je hiljadu kilometara.

Novo granatiranje Donbasa pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Urbancube