Najnovije

ELITNA ČETVRTA DIVIZIJA RASPOREDILA RAKETNE BACAČE: SAA pokreće nemilosrdnu ofanzivu, Kurdi kukaju, Rusi pokidali HTŠ

Kriza u južnoj sirijskoj provinciji Dara se nastavlja, jer je elitna Četvrta divizija Sirijske arapske armije (SAA) rasporedila teške raketne bacače. Oružje su doneli u blizini južnog dela grada Dara, poznatog kao Dara al-Balad 20. avgusta.

Asad i sirijska vojska (Foto: Jutjub)

Sirijski provladini izvori rekli su da su raketni bacači raspoređeni kako bi izvršili veći pritisak na naoružane ljude, koji i dalje odbijaju da napuste područje i zaključe bilo kakav sporazum.

Krajem 20. avgusta, Mohamed Hilal Zatima, bivši komandant pobunjenika, ubijen je granatiranjem SAA na području gde su naoružani napadači ukopani.

Ubistvo Zatime verovatno će dovesti do veće eskalacije u Dara al-Baladu, što SAA očekuje, jer neki lokalni mediji izveštavaju da je postavljen ultimatum, koji je bivšim pobunjenicima omogućio najviše 15 dana da predaju oružje.

Manje od nedelju dana ranije, Rusija je lokalnim liderima u Dara al-Baladu ponudila mapu puta koja će ispuniti zahteve sirijskih vlasti i garantovati prava lokalnog stanovništva, što su bivši pobunjenici odbili.

U međuvremenu, ruski napori u Velikom Idlibu su malo manje diplomatski prema Hadžat Tahrir al-Šamu (HTŠ) i drugim frakcijama povezanim sa Al-Kaidom. 19. avgusta ruski ratni avioni bombardovali su sedište HTŠ-a u gradu Ejn Šib u zapadnom delu Idliba.

Dana 20. avgusta, serija vazdušnih udara pogodila je Ejn Šib, kao i grad Kurknija u severnom delu Idliba.

Dana 21. avgusta, ruski avioni uništili su posed koje se nalazi u blizini grada Hmejmata u ravnici Gab u severozapadnom delu Hame. Region je zloglasno uporište HTŠ-a, de-fakto vladara Velikog Idliba i Turkistanske islamske partije.

Dana 22. avgusta, četiri dana zaredom, avioni su gađali periferiju gradova Kansafra, Marejan i Almauzrah na planini Zavija na jugu Idliba.

Ovi napori su neophodni jer HTŠ i njegove frakcije nastavljaju da krše sporazum o prekidu vatre u Velikom Idlibu, dok Turska ne čini ništa osim što ga dodatno podriva. Ankara je uglavnom usredsređena na borbu protiv kurdskih grupa na severoistoku Sirije.

Turski borbeni dronovi nastavljaju da gađaju područja koja drže Sirijske demokratske snage (SDF) koje podržavaju SAD u severoistočnom regionu Sirije. 21. i 22. avgusta turske bespilotne letelice pogodile su vozila koja pripadaju SDF-u, a nema izveštaja o ljudskim gubicima.

Međutim, 20. avgusta Turska je izvela dva smrtonosna napada dronom. Prvi udar oduzeo je život Saladinu al-Šihabiju, kurdskom komandantu SDF poreklom iz Irana. Drugi udar odneo je živote četvoro pripadnika SDF-a, uključujući i komandanta Vojnog saveta Tel Tamra.

SDF je okrivio Rusiju da nije u stanju da obuzda kršenje primirja od strane Turske i terorističkih frakcija koje podržava.

Zašto talibani nisu klasični teroristi pročitajte OVDE.

Izvor: Mediji

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Urbancube