Najnovije

RAKETNO BRATSTVO SRPSKE I BUGARSKE VOJSKE: Neve, kubovi i migovi rasparali oblake

Mete u vazdušnom prostoru pogađane sistemima „neva” i „kub” kao i od strane pilota „migova 29”.

Neva (Foto: Ministarstvo odbrane Srbije)

Potmuli prasak koji se čuje pri pokretanju raketnog motora, oblak prašine oko lansirnog oruđa iz kojeg ogromnom brzinom izleće projektil, krivudajući nebom, ostavljajući iza sebe beličasti trag, nepogrešivo pogađa metu koja svetluca kilometrima daleko. Ovako je juče, po promenljivo oblačnom i vetrovitom vremenu, na poligonu „Šabla” na bugarskoj obali Crnog mora, u široj okolini Varne, izgledalo bojevo gađanje raketnih jedinica Vojske Srbije i Bugarske armije. 

I piloti naših „migova 29” izveli su gađanje raketama vazduh–vazduh R-60 i R-73, ali njihovo dejstvo nije moglo da se vidi zbog oblačnog vremena i velike udaljenosti na kojoj je ono realizovano, ali je zato spiker preko razglasa, poput utakmice, prenosio šta se događa u vazdušnom prostoru. Sve u svemu i oni su pogodili ciljeve. Na ovoj srpsko-bugarskoj vežbi angažovana su 1.252 vojnika, od kojih je 115 iz Srbije.
Pripadnici 250. brigade za protivvazduhoplovna dejstva Vojske Srbije su raketnim sistemima „neva” i „kub” pogađali ciljeve, padobranske i radio-navođene mete, na daljinama od oko 12 i visinama do pet kilometara. Posebno atraktivan je bio trenutak kada su gotovo istovremeno lansirane dve rakete.

Bugarska vojska gađala je i raketnim sistemima „osa”, prepoznatljivim po specifičnom vozilu šestotočkašu, visokom zbog radara koji se okreće na  njegovom vrhu, zbog čega podseća na nekakav brod koji „plovi” kopnom tražeći „neprijatelja” u vazduhu.

Proveri obučenosti raketaša i pilota prisustvovali su načelnik Generalštaba VS general Milan Mojsilović i komandant Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane general-potpukovnik Duško Žarković, a naše vojnike obišao je i Željko Jović, ambasador Srbije u Bugarskoj.

– Čestitam vam na postignutim rezultatima. Spremamo se dve godine da bi ovde pokazali šta znamo – rekao je general Mojsilović postrojenim pripadnicima Vojske Srbije koji svake druge godine dolaze na „Šablu”.

Načelnik Generalštaba je po izvršenom gađanju zahvalio bugarskom načelniku odbrane admiralu Emilu Eftimovu, koji mu je bio domaćin tokom ove posete, kao i Bugarskoj armiji i Ministarstvu odbrane ove susedne zemlje. General Mojsilović je posebno priznanje odao tehničkim službama zahvaljujući čijem trudu je gađanje prošlo kako je i planirano.

Inače, raketaši su danima na samom poligonu, a piloti i avioni nalaze se na bugarskom vojnom aerodromu „Graf Ignatijevo” kod Plovdiva odakle su poletali na izvršenje zadataka iznad Crnog mora u rejonu Šable.

Ovo je zapravo nastavak vežbe započete u junu i prekinute nakon pogibije bugarskog pilota. Naime, pripadnici naše vojske i tada su bili na ovom poligonu kada je, tokom noćnog gađanja raketama „vazduh–vazduh” sa „miga 29”, došlo do tragedije – ova letelica jednostavno se srušila u Crno more. Ministarstvo odbrane ove susedne zemlje tada je odlučilo da prekine vežbu, usledila je potraga za telom pilota i ostacima aviona a raketaši su se vratili u svoje matične kasarne. Kako smo nezvanično saznali, uzrok udesa još nije utvrđen. Tri meseca kasnije, opet su se okupili u Šabli i realizovali gađanje ciljeva u vazduhu.

Ovakve vežbe su od izuzetnog značaja za Vojsku Srbije jer u našoj zemlji ne postoji adekvatan nenaseljeni prostor na kome bi se mogla izvesti raketna gađanja raketama zemlja–vazduh srednjeg dometa, kao ni raketama vazduh–vazduh lovačke avijacije. Zapravo, od vremena NATO agresije, u kojoj su upravo raketne jedinice protivvazduhoplovne odbrane imale veliku ulogu u odbrani zemlje, sve do 2010. godine gađanja kao vrhunca obuke nije ni bilo. Tada je prvi put održana vežba u Šabli, a ova sada je šesta po redu i ta činjenica dovoljno govori o prijateljskom odnosu Bugarske prema Srbiji.

U vreme SFRJ raketna gađanja obavljana su nad Jadranskim morem kod Pule, a kasnije dok je postojala SRJ za tu namenu je upotrebljavan poligon na poluostrvu Luštica. Naši raketaši su obavljali i gađanja u Rusiji, odnosno ranije u SSSR-u.
Vojska Srbije nabavila je nova sredstva protivvazuhoplovne odbrane – ruske artiljerijsko-raketne sisteme „pancir S-1”, očekuje se isporuka francuskih raketa „mistral”, a nezvanično se najavljuje i kupovina sistema velikog dometa. Tako da je izvesno da je pred našim vojnicima složena obuka čiji će vrhunac opet biti – gađanje ciljeva u vazdušnom prostoru.

Kako je armija DNR dronom napala NJujork, pročitajte OVDE.

Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Urbancube