Najnovije

HLADNI RAT ZBOG NUKELARNIH PODMORNICA: Francuska povlači ambasadore iz SAD i Australije radi konsultacija

Francuska je odlučila da povuče ambasadore iz SAD i Australije radi konsultacija, nakon što je Australija postigla sporazum sa SAD i Velikom Britanijom kojim je okončan ugovor o nabavci podmornica iz Francuske vredan 40 milijardi dolara. Bela kuća žali zbog odluke Francuske.

Francuska podmornica (Foto: Jutjub)

U saopštenju, francuski ministar inostranih poslova Žan Iv le Drijan naveo je da je ova specifična odluka koju je doneo predsednik Francuske Emanuel Makron posledica izuzetne ozbiljnosti situacije, preneo je Rojters.

SAD i Velika Britanija odlučile su da Australiji isporuče nove nuklearne podmornice.

U saopštenju tri zemlje se navodi da će uspostaviti vojno-bezbednosno partnerstvo u indopacifičkom regionu i da će pomoći Australiji da nabavi američke podmornice na nuklearni pogon, zbog čega je Australija otkazala Francuskoj narudžbinu podmornica vrednu 40 milijardi dolara.

Francuska je oštro reagovala na vest o otkazivanju australijske narudžbine, a ministar spoljnih poslova Le Drijan ocenio je da je tom odlukom Australija "zarila nož u leđa" Francuskoj.

Zvaničnik Bele kuće je izjavio  da SAD žale zbog francuske odluke i rekao da je Vašington zbog toga kontaktirao sa zvaničnim Parizom. Dodao je da će se Sjedinjene Države u narednim danima angažovati na rešavanju razlika sa Francuskom.

Diplomatski izvor u Francuskoj rekao je da je Pariz prvi put na ovaj način opozvao svoje ambasadore, prenosi Rojters.

Američka politika sputavanja Pekinga u Tihom i Indijskom okeanu, čija je važna karika angažovanje vojnih efektiva što većeg broja saveznika i prijateljskih zemalja, za posledicu je imala povratak mornarice Ujedinjenog Kraljevstva u Pacifik, iz kojeg je bila odsutna, bar od povratka Hongkonga Kini.

AUKUS je novi bezbednosni savez Sjedinjenih Država, Australije i Velike Britanije u zoni Indo-Pacifika. Osim podele odbrambenih tehnologija, predviđa isporuku nuklearnih podmornica  Australiji.

Zbog toga je Kanbera prekinula ogroman ugovor sklopljen sa Francuskom, što je izazvalo bes Pariza. Kritike su stigle i iz Kine, koja ne sumnja da je namera novog saveza  da se suprotstavi regionalnim ambicijama Pekinga. 

Danas se u Beogradu održava protest protiv najavljenih mera, više o tome pogledajte OVDE.

Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji