Najnovije

Sirijska vojska napala izraelske ratne avione ruskim sistemima S-300

Sirijski sistemi protivvazdušne odbrane S-300 aktivirani su tokom napada lovaca izraelske avijacije.

S 300 (Foto: mil.ru)

Noćni napad Izraela na Siriju pre nekoliko dana dobio je prilično neočekivane detalje. Prema preliminarnim podacima, u vreme udara izraelskih vazdušnih snaga na sirijsku provinciju Homs aktivirani su kompleksi S-300PMU-1 Oružanih snaga Sirijske vojske raspoređeni u blizini Masiafa.

Očigledno, sirijska vojska se prvi put spremala da ih upotrebi protiv izraelskih ratnih aviona, međutim, napad je bio prilično neočekivan, jer su izraelski avioni udarali iz vazdušnog prostora iznad zone koju kontroliše američka vojska u Tanfu, do kojih S-300, PVO sistem sirijske vojske nije mogao dosegnuti fizički.

Ranije su sirijske vlasti objavile spremnost da napadnu izraelske avione u slučaju nove agresije. Najverovatnije je Izrael dobio podatke o aktiviranju sirijskih sistema PVO S-300.

S tim u vezi, provincija Homs morala je biti napadnuta iz pravca jugoistoka, gde je garantovano da sirijska protivvazdušna odbrana neće moći da uništi borbene avione Izraela.

„Izraelu je bilo mnogo lakše da napadne Homs iz libanonskog vazdušnog prostora, ali bi u ovom slučaju izraelski lovci bili idealna meta za skoro svaki sistem PVO u sirijskom arsenalu.

Napad sa jugoistočnog pravca osigurao je visoku sigurnost pilota Izraela, iako su sistemi protivvazdušne odbrane S-200 koji se nalaze bliže ovom području i dalje napadali lovce “, napominje izvor.

Poznato je da su sirijski PVO sistemi uspeli da obore 8 od 12 projektila koje su ispalili izraelski lovci, još tri su uspešno potisnuta sredstvima elektronskog ratovanja, a samo je jedan uspeo da pogodi svoj cilj.

Zbog koga se Vučić ovoliko naoružava? Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Webtribune.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Urbancube