Najnovije

BACAČI GRANATA SEVAJU NA ULICAMA: Miting prerastao u građanski rat (VIDEO)

U glavnom gradu Libana Bejrutu, skup je eskalirao u ulične borbe uz pucnjavu. Prema poslednjim podacima, tokom oružanih sukoba između šiitskih grupa poginulo je 6 ljudi, a 30 je ranjeno.

Bejrut (Foto: printskrin)

U Bejrutu je danas organizovana protestna akcija, gde su tražili razrešenje sudije u slučaju eksplozije u luci Bejrut. Međutim, nakon nekoliko sati situacija se pogoršala, čuli su se pucnji i eksplozije i počele su ulične borbe.

Al DŽazira je izvestila o 6 smrtnih slučajeva, dok je Crveni krst potvrdio informaciju o 30 ranjenih i 6 poginulih pristalica Hezbolaha.

Borbe u glavnom gradu traju već nekoliko sati, mediji pišu da su u pucnjavi učestvovali snajperisti, a korišćeni su i bacači granata.

Prema navodima Al DŽazire, koja citira očevice, volonteri civilne zaštite pokušavaju da evakuišu porodice zarobljene u unakrsnoj vatri.

Pojašnjava se da su se prvi pucnji mitraljeske vatre čuli u četvrti Tajen, gde libanska vojska sada češlja ulice. Civili su pozvani da napuste četvrt.

Libanski premijer Nadžib Mikati i Hezbolah dali su izjave. Mikati je pozvao na smirenje i upozorio na pokušaje da se Liban uvuče u nasilje.

Hezbolah je apelovao na svoje pristalice sa zahtevom "da ne upadnu u opaki nesklad" i da ne izgube relevantnost.

Protesti su počeli nakon što je sudija u postupku pokrenutom povodom eksplozije 2020. godine u luci u Bejrutu, Tarek Bitar, pokušao da ispita bivše ministre Ali Hasana Halila, Gazi Zejtera, Nuhada Mahnuka, Jusefa Finianosa i bivšeg premijera Hasana Diaba, saveznika Hezbolaha.

Osim toga, sudija Bitar zatražio je da se pozovu načelnik službe bezbednosti general-major Abas Ibrahim i načelnik državne bezbednosti general-major Toni Salibu. Međutim, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Vrhovno veće odbrane nisu dali Bitaru dozvolu za ispitivanje ovih lica.

Nakon toga u medijima se pojavila izjava lidera Hezbolaha Hasana Nasralaha u kojoj je sudiju optužio za "politički progon" zvaničnika.

Kako jemenski Huti uništavaju neprijatelje, pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji