Najnovije

"BORIĆEMO SE DO SMRTI, UMREĆEMO ČASNO!" Čečenski terorista devedesetih klao Ruse, a evo koga sad planira da ubija (VIDEO)

Zloglasni čečenski terorista Muslim Abu Valid al-Šišani obećao je pred pristalicama da će se boriti protiv Hadžat Tahrir al-Šama (HTŠ) "do smrti", u novom audio snimku.

Al Šišani (Foto: Jutjub)

Al-Šišani, čije je pravo ime Murad Iraklijevič Margošvili, je gruzijski državljanin. Navodno se borio protiv ruskih vladinih snaga u Prvom i Drugom čečenskom ratu. Terorista je stigao u Siriju da se bori protiv vladinih snaga pre desetak godina.

U junu, HTŠ je zatražio od Al-Šišanija da se pridruži njegovim redovima ili da napusti Idlib zajedno sa svojim militantima. Vođa je bio šokiran zahtevima grupe.

Al-Šišani je odbio da se pridruži HTŠ-u. U julu, vođa je odlučio da raspusti svoju grupu DŽunud al-Šam i napusti Idlib zajedno sa svojim militantima. Međutim, to se nije dogodilo, najverovatnije zato što nije mogao da pronađe sigurno utočište van regiona. Kao odgovor, HTŠ je pokrenuo ograničenu operaciju potrage u Šišanijevom uporištu, u severnoj Latakiji, ali nije mogao da ga pronađe.

U svom novom snimku, al-Šišani je otkrio da ga je HTŠ lažno optužio za skrivanje pripadnika ID i odmetnika. Vođa je tvrdnje grupe nazvao "lažima".

- Sigurno ćemo se braniti, nema drugog načina... Ako Bog da, umrećemo časno, a ne degradirani u nekom od njihovih zatvora - rekao je vođa.

Al-Šišani je dalje pozvao borce HTŠ-a da ne veruju u "laži" svog rukovodstva. Takođe je zamolio komandante grupe da saslušaju ljude u Idlibu. Potez HTŠ-a protiv Šišanija je zaista bio iznenađenje. Šišani i DŽund al-Šam nikada nisu bili neprijatelji terorističke grupe.

HTŠ-u neće biti lako da neutrališe al-Šišanija i njegovu grupu. On je dobijao veliku podršku od radikala širom Idliba. Teroristička grupa će se verovatno suočiti sa veoma ozbiljnom reakcijom ako odluči da upotrebi silu protiv Al-Šišanija.

Izvor: Mediji

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji