Najnovije

OFANZIVA HUTA NE STAJE: Saudijska kolacija pred slomom, pad grada Mariba donosi još nešto vrednije (VIDEO)

Jemenski pobunjenici iz Ansaralaha se svakim danom sve više približavaju gradu Maribu. Dana 28. oktobra, oni su završili drugi deo svoje operacije "Proleće pobede" i ostvaren je veliki uspeh, rekao je portparol pokreta brigadni general Jahja Sari.

Huti (Foto: Jutjub)

Huti su objavili da su oblasti DŽuba i planina Murad u južnom Maribu oduzete iz ruku snaga koje podržava Saudijska Arabija tokom druge faze operacije. DŽuba je zauzeta silom, dok su prosaudijski borci promenili stranu posle sporazuma sa lokalnim plemenima koja su prekinula savez sa Rijadom.

Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom izvela je desetine vazdušnih napada na snage Huta u DŽubi i obližnjim oblastima tokom poslednjih nekoliko dana. Ipak, borci grupe su nastavili da napreduju. Snage koje podržava Saudijska Arabija nisu pokazale pravi otpor uprkos snažnoj vatrenoj podršci koalicije. Kao rezultat toga, 11 od 14 okruga u Maribu je u rukama Huta.

Ranije ovog meseca, borci grupe stigli su do zapadne periferije grada Mariba. Borci su takođe ostvarili ozbiljne uspehe u južnom delu Mariba i u obližnjoj provinciji Šabva.

Prvi deo operacije okončan je ogromnim uspehom, prema izjavama Huta. Počelo je sredinom oktobra i rezultiralo je zauzimanjem 3.200 kvadratnih kilometara teritorije, uključujući okruge Usajlan, Bajhan i Ain u Šabvi, kao i okruge Harib i Abdija u Maribu.

Portparol Ansaralaha je takođe rekao da je tokom operacije ubijeno 550 boraca koje podržava Saudijska Arabija, 1.200 je ranjeno, a 90 drugih je zarobljeno. Snage protivvazdušne odbrane Huta izvele su 296 udara i uspele da obore četiri drona koalicije predvođene Saudijskom Arabijom.

Raketne snage su izvele 95 napada na snage koje podržava Saudijska Arabija u Jemenu i 35 napada na Saudijsku Arabiju. Sa druge strane, dronovi Huti izveli su 161 napad na saudijske ciljeve u Jemenu i 117 napada na samo Kraljevstvo.

Neki od ubijenih boraca su navodno bili članovi ćelija Al Kaide i ID u Šabvi i Maribu, koji su uživali podršku koalicije predvođene Saudijskom Arabijom. Ratni avioni koalicije predvođeni Saudijskom Arabijom izveli su više od 705 vazdušnih napada na Šabvu i Marib kako bi zaustavili Hute. Drugi deo operacije bio je podvrgnut još stotinama vazdušnih napada.

Glavni cilj grupe su glavni grad pokrajine i obližnja naftna polja. Posle najnovijih postignuća i podsticaja koje su Huti dobili, zauzimanje Mariba je vrlo realan cilj koji se može postići u relativno kratkom vremenskom roku.

Manevar ruskog MiG-31 kod Aljaske pokazao borbenu gotovost SAD. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Mediji

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Urbancube