Najnovije

Vojska Srbije intenzivira učenje iz ratnih iskustva drugih armija

Vojska Srbije uskoro će početi intenzivnije da izučava najnovija ratna iskustva drugih zemalja, rekao je nedavno ministar odbrane Nebojša Stefanović. Ta izjava ukazuje na želju da se ojača praćenje realnih iskustava inostranih vojski koja su proteklih godina srpskim oficirima prenosile kolege iz NATO i Rusije.

Vojska Srbije (Foto: Ministarstvo odbrane Srbije)

“Ono što ste mogli da vidite na regionalnim i lokalnim ratištima poslednjih nekoliko godina, ne govorim samo o tehnologiji i tehnici već i o načinu razmišljanja, o hibridnim pretnjama i o svemu onom što danas onaj ko razmišlja da ugrozi našu bezbednost može da koristi, govori da ćemo morati da proučavamo još ozbiljnije, još intenzivnije. I ja, sa timom u Ministarstvu, radim na tome da u našu zemlju dovodimo ljude iz vojski koje su imale takva iskustva, da razgovaraju sa ljudima s našeg univerziteta, iz Generalštaba, iz naše vojske, iz naših službi“, poručio je Stefanović na svečanosti povodom obeležavanja Dana Škole nacionalne odbrane.

Pored veoma razvijene vojne saradnje sa SAD, NATO, Rusijom i zemljama regiona ovo je prva konkretna najava jednog visokog zvaničnika da će inostrane vojske u Srbiji prenositi svoja iskustva iz savremenih ratova.

Vojska Srbije nije ratovala još od 2001. kada su ulaskom u Kopnenu zonu bezbednosti okončani sukobi sa tzv. Oslobodilačkom vojskom Preševa, Medveđe i Bujanovca na jugu centralne Srbije.

Ipak, kroz međunarodnu vojnu saradnju srpski oficiri i podoficiri često su mogli da čuju iskustva svojih kolega iz ratova, pre svega iskustva Amerikanaca i NATO zemalja iz Iraka i Avganistana. 

Poslednje predavanje koje su pripadnici VS imali na temu prenošenja iskustava iz ratova bilo je 2019. tokom posete NATO mobilnog tima za obuku iz Združene komande u Napulju.  

Predavanja su trajala tri dana. O protivpobunjeničkim operacijama razgovaralo se iz ugla oružane borbe, odnosa sa javnošću, civilno-vojnih odnosa i informacionim operacijama i kako se suprotstaviti pretnjama na društvenim mrežama.

Ta aktivnost je deo Koncepta operativnih sposobnosti, kroz koji VS i druge partnerske zemlje obučavaju jedinice u skladu sa standardima NATO. Obuku su pohađala 22 oficira VS, uglavnom komandiri četa. Predavači NATO koji su prenosili ratna iskustva država članica visoko su ocenili posvećenost i znanje engleskog jezika srpskih oficira.

Prema saznanjim BBM Vojska Srbije je učila i iz ruskih iskustava u Siriji.  Piloti lovačke avijacije Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije na vežbi BARS 2017 preneli su srpskim pilotima MiG-ova 29 iskustva iz Sirije.

Kako je jedna od tema vežbe bila “gađanje, raketiranje i bombardovanje ciljeva na zemlji” pretpostavlja se da su ruski piloti srpskim kolegama prenosili iskustva iz operacije bombardovanje terorista i pobunjenika u Siriji.

Srpski oficiri imali su prilike da čuju i iskustva kopnenog ratovanja u Siriji. Prema saznanjima BBM, tokom vežbe u Zapadnom vojnom okrugu 2017. i 2018. godine, komandni kadar 37. mehanizovanog bataljona VS iz Kuršumlije imao je prilike da čuje iskustva ruskih komandanata koji su rukovodili protivpobunjeničkim operacijama sirijske vojske.

Jedan od ruskih visokih oficira sa iskustvom iz Sirije, general potpukovnik Andrej Kuzmenko, je na vežbi 2018. sa “vrlo dobro” ocenio rad srpskih vojnika na vežbi.

Za sada nije poznato ko će doći u Srbiju da prenese najnovija ratna iskustva. Ono što se zna jeste da takva iskustva mogu da se prenesu na mnogobrojnim međunarodnim vojnim vežbama na kojim učestvuje Srbije.

Srbija ima mogućnost i da u okviru Partnerstva za mir traži da mobilni tim za obuku Alijanse dođe u goste i prenese iskustva koje imaju zemlje NATO.

Šta se za to vreme događa na severu Sirije, saznajte OVDE.

Izvor: Balkanska bezbednosna mreža

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Urbancube