Najnovije

MOSKVA NA OPREZU: Rjabkov - Amerikanci smanjuju prag upotrebe svog nuklearnog oružja

Rusija nema razloga da veruje da bi Sjedinjene Američke Države mogle da preispitaju svoju politiku i pređu na princip prve upotrebe nuklearnog oružja, izjavio je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.

Ilustracija (Foto: Jutjub)

- Za sada nemamo nikakve informacije koje ukazuju da se krenulo u tom pravcu. Upravo je suprotno - rekao je Rjabkov.

On je napomenuo da je Moskva „videla izveštaje o dijalogu između saveznika SAD, posebno u Evropi, i Vašingtona, tokom kojeg su evropske zemlje NATO-a, ako je verovati izveštajima, insistirale na nepokolebljivosti postojećih parametara američkog nuklearnog štita“.

- Smatramo da se pod nepokolebljivošću smatra i da ne postoje nikakve promene u doktrini - dodao je diplomata.

Istovremeno je primetio da „za sada u kontaktima sa nama i pod sadašnjom administracijom i, naravno, pod administracijom (Donalda) Trampa, nije bilo ni najmanjeg nagoveštaja da je takav pokret moguć“.

- Svi signali koje smo slušali i koje akumuliramo, između ostalog i proučavanjem situacije i analiziranjem onog na čemu moramo da radimo, pre ukazuju na suprotno – da Amerikanci smanjuju prag upotrebe svog nuklearnog oružja, stvarajući sve veću neizvesnost u vezi sa time pod kojim uslovima se takva opcija (opcija primene) može razmatrati. Izražavali smo zabrinutost da takav pristup sam po sebi destabilizuje situaciju i slabi stratešku stabilnost. Ipak, u šemi ‘suparništva velikih sila’, koja je uvedena u vreme Trampa i koje se i sada pridržavaju, nuklearno oružje dobija sve veći značaj i sve veću ulogu. To je zabrinjavajuće. Ako sada, kako se kaže, vetar tamo počne da menja pravac, situacija će izgledati drugačije - naglasio je zamenik ministra.

Rjabkov je dodao da Rusija očekuje da će na sledećem sastanku sa SAD o strateškoj stabilnosti čuti od Vašingtona razmišljanja o njihovoj ažuriranoj nuklearnoj doktrini.

- Oni nastavljaju da rade na nuklearnoj doktrini u njenoj ažuriranoj verziji. Očigledno postoje neka dodatna razmatranja koja mogu da nam iznesu u tom pogledu kada se ponovo sretnemo - objasnio je on.

Ranije je časopis „Fajnenšel tajms“ objavio da američki partneri, uključujući Veliku Britaniju, Nemačku, Francusku i Japan, pozivaju Sjedinjene Američke Države da odustanu od prelaska na politiku zabrane prve upotrebe nuklearnog oružja.

Holandski doktori progovorili, koliko je vakcinisanih u bolnicama saznajte OVDE.

Izvor: Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Urbancube