Najnovije

OSLOBAĐAJU NA STOTINE KILOMETARA: Huti munjevito oslobađaju zapadnu obalu zemlje (MAPA)

Iznenadno povlačenje saudijske koalicije sa fronta kod luke Hudeida omogućilo je Hutima da povrate više od 800 kavadratnih kolometara teritorije koja se nalaze iz morsku obalu u zapadnom Jemenu.

Huti (Foto: Jutjub)

Huti napreduju kroz napuštenu teritoriju uz manje okršaje sa zaostalim prosaudijskim jedinicama.

Saudijska koalicija tvrdi da nije reč o povlačenju iz rata već da je Hudeida napuštena po ranijem planu kako bi se pojačali drugi aktivni frontovi. Front u Hudeidi miruje od 2018. godine kada su UN pokrenule pregovore kako bi zaustavili borbe i omogućili snabdevanje civila u severnom Jemenu preko jedine luke koja je bila u rukama Huta.

Saudijci sada kažu da nije bilo potrebe da i dalje drže veliki broj trupa na tom mestu i da su oni potrebniji na drugim frontovima, kao i da planiraju da otvore nove frontove prema Hutima. Međutim, povlačenje smanjuje linije fronta kako koaliciji tako i Hutima, pa će i oni moći da preusmere trupe na Marib gde traje snažna ofanziva za oslobađanje ovog grada.

Treba napomenti da su ovde bile stacionirane trupe tzv. Južnog fronta koje snabdeva i naoružavaju Ujedinjeni Arapski Emirati. Ova jemenska frakcija često je u sukobu sa snagama koje snabdevaju Saudijciji i koje predvodi Mansur Hadi sa sedištem u Adenu. Nije nemoguće da je povlačenje zapravo gomilanje trupa za neki unutrašnji sukob među lokalnim saudijskim saveznicima.

Dok Mansur želi potpuni poraz Huta, Južni front zagovara ponovnu podelu zemlje na južni i severni deo kao pre ujedinjenja Jemena.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji