Najnovije

ISTINA O AVGANISTANSKIM VOJNICIMA "DUHOVIMA": Otkrivena najveća tajna - evo gde je nestalo 300.000 vojnika

Bivši ministar finansija Avganistana Halid Pajenda otkrio je da nikada nije postojalo 300.000 afganistanskih vojnika i da su to bili vojnici "duhovi" koje su izmislili korumpirani predstavnici bivše avganistanske vlasti.

Vojska Avganistana (Foto: Sinhua)

Međutim, neshvatljivo je da SAD nisu imale informaciju o tome i da je brzo povlačenje bilo posledica ubeđenja da 300.000 avgansitanskih vojnika koje su SAD naoružavale i plaćale može da zadrži Talibane. Nekoliko dana pre pada Kabila čak je i DŽo Bajden davao izjave o tome.

Bivši ministar je rekao da bi šefovi provincija slali izveštaje sa koliko vojnika raspolažu i da bi na osnovu toga dobijali novac za plate. smeštaj. hranu i druge troškove. On je ispričao da je drugi problem bio masovno dezerterstvo ali su komandatni zadržavali bankarske kartice i podzali i zadržavali novac za dezertere koje nisu prijavljivali.

Pajenda smatra da je realan broj trupa bio oko 50.000 dakle šest puta manji od onog koji je zvanično bio saopšten. On je ispričao da su plate često kasnile pa su komandati uzimali mito od Talibana označavajući korupciju kao glavni uzrok propasti.

Ostaje pitanje kako SAD nisu znale ovo imajući u vidu da su one obučavale i naoružavale vojsku Avganistana i gde je završavao višak naoružanja i vojne opreme.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Urbancube