Najnovije

ŠOJGU SA KINEZIMA O AMERIČKOJ AGRESIJI: Američki bombarderi vežbali primenu nuklearnog oružja na 20 kilometara od granice

Ruska vojska primećuje značajno povećanje aktivnosti strateških bombardera američkog Ratnog vazduhoplovstva u neposrednoj blizini ruske državne granice, izjavio je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu.

Američki bombarder (Foto: Difens.gov)

– Primećujemo značajnu aktivnost američke strateške avijacije u blizini granice Rusije. U proteklih mesec dana izvedeno je oko 30 letova u blizini ruskih granica, što je 2,5 puta više nego prošle godine – rekao je Šojgu na sastanku sa kineskim kolegom Vejem Fengheom.

– Samo u 2020. godini američka strateška avijacija je izvela 22 leta iznad Ohotskog mora, dok ih je 2019. godine bilo svega tri – dodao je ruski ministar, istakavši da piloti vežbaju taktiku nanošenja raketnih udara, što predstavlja pretnju i za Kinu.

On je naglasio da su “ovog meseca, tokom vojnih vežbi strateških snaga SAD, Thunder 10, strateški bombarderi uvežbavali opciju primene nuklearnog oružja protiv Rusije gotovo istovremeno iz zapadnog i istočnog pravca”.

– Minimalna udaljenost od naše državne granice iznosila je 20 kilometara – saopštio je ruski ministar.

Kina i Rusija su dugogodišnji strateški partneri, podsetio je ministar, napominjući da je sada, u uslovima sve veće geopolitičke turbulencije i povećanja konfliktnog potencijala u različitim delovima sveta, posebno važan razvoj interakcije dve zemlje.

Izvor: rs. sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji