Najnovije

NATO priprema za Ruse: Zimski štit 2021

Od 22. novembra do 4. decembra u Letoniji se održavaju zajedničke vojne vežbe zemalja NATO pod nazivom „Zimski štit 2021“ (Winter Shield 2021), saopšteno je na sajtu Ministarstva odbrane Letonije .

NATO tenk (Foto: Jutjub)

U okviru vojnih  vežbi na poligonu Adazi biće obavljena provera bojeve spremnosti, kao i zajednički rad i delovanje letonske vojske i njihovih kolega iz drugih država NATO. Vežbe Winter Shield se u Letoniji održavaju jednom godišnje.

Posebno je planirano izvođenje bojevog gađanja iz haubica, ručnih bacača granata i mitraljeza i streljačkog oružja, kao i izvođenje letačke vežbe vojne avijacije.
Višenacionalna grupa za vojne vežbe u Letoniji biće predvođena Kanadom. Planirano je da grupu čini više od hiljadu i pet stotina vojnika iz Albanije, Češke, Italije, Islanda, Kanade, Crne Gore, Poljske, Slovačke, Slovenije i Španije, koji služe u Letoniji po rotacionom principu.

Cilj ovih NATO vežbi su treniranje mogućnosti planiranja i koordinacije na nivou bataljona.  U toku vojnih vežbi biće uvežbavani: prevazilaženje prepreka, evakuacija povređenih, odbrambene operacije, koordinacija indirektne vatre i podrška iz vazduha.

Ministarvstvo odbrane Letonije je upozorilo svoje građane da će u toku vojnih vežbi sva vojna tehnika te zemlje i vojna tehnika savezničkih oružanih snaga koristiti domaće saobraćajnice, kao i da će vojni avioni leteti vazdušnim prostorom Litvanije, piše UNIAN.

Izvor:Pravda/Vojno –industrijski kurir (VPK)

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji