Najnovije

SLEDI HAOS: Ukrajina skoncentrisala polovinu svojih snaga u Donbasu

Oružane snage Ukrajine gomilaju snage u zoni sukoba u Donbasu, tamo se već nalazi 125.000 ljudi, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Ukrajinska vojska (Foto: Ministrastvo odbrane)

„Oružane snage Ukrajine jačaju vojnu moć, gomilaju tešku tehniku, ljudstvo. Prema nekim podacima, broj ukrajinskih vojnika u zoni sukoba već dostiže 125.000 ljudi što je, ako neko ne zna, polovina kompletnog sastava Oružanih snaga Ukrajine“, precizirala je Zaharova.

Takođe je dodala da je Moskva ozbiljno zabrinuta zbog faktičkog odustajanja Kijeva od pokušaja mirnog rešavanja sukoba u Donbasu. Prema njenim rečima, nacrt zakona koji je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski uneo u Vrhovnu radu, a koji predviđa dolazak stranih jedinica u Ukrajinu na zajedničke vežbe 2022. godine direktno protivreči Minskim sporazumima.

Takođe se osvrnula na izjave Kijeva o navodnom napadu Rusije, ocenivši ih kao histeriju.

„Kampanja na nivou histerije koju su Kijev i njegovi strani pokrovitelji pokrenuli u medijima o navodnom predstojećem napadu Rusije je jednostavno manevar koji odvlači pažnju, veštački stvoren izgovor za dalje vojno korišćenje teritorije Ukrajine“, konstatovala je portparolka ruskog MIP-a.

Rusija poziva zemlje NATO-a da prestanu sa provokacijama i podsticanjem militarističkih planova kijevskog režima, da ulože sve napore kako bi podstakli Kijev da uspostavi direktni dijalog sa Donjeckom i Luganskom u cilju pronalaženja održivog mirnog rešenja sukoba u Ukrajini u skladu sa kompleksom mera koje je odobrila rezolucija Saveta bezbednosti UN, poručila je Zaharova.

Izvor: rs.sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji